Brăia:Armata a rămas locul de muncă cel mai vânat de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăia:Armata a rămas locul de muncă cel mai vânat de tineri
Brăia:Armata a rămas locul de muncă cel mai vânat de tineri

Deşi nu mai sunt obligaţi să satisfacă stagiul militar, mulţi sunt atraşi în Armată de veniturile sigure şi destul de bune

În an de criză şi bugetul Apărării a fost puternic lovit. Se ştie deja că o serie de sporuri salariale au fost tăiate militarilor încă din lunile aprilie şi mai. Cu toate acestea, Armata se bucură, încă, de încrederea masivă a populaţiei. Iar tinerii sunt convinşi că înrolarea la oaste le poate oferi soluţii oneste pentru un trai decent.

Statisticile arată că Armata este încă locul în care doresc mulţi să lucreze. „Numai anul acesta, la Brăila, s-au înregistrat 854 de cereri pentru intrarea în sistemul militar ca Soldat-Gradat-Voluntar. Pentru ofiţeri s-au depus dosare 86 de concetăţeni. Pentru maiştri militari s-au înregistrat 30 de cereri, iar pentru şcolile de subofiţeri sau fost procesate 145 de dosare. Tot pentru cariera militară, au optat 65 de absolvenţi ai şcolilor generale care au susţinut concursuri de admitere la colegiile de profil din ţară”, ne-a declarat maior Nicolae Dragoş Oprişan, şeful Biroului Informare Recrutare Brăila. Nu puţini sunt elevii în ani terminali de liceu care se pregătesc să intre în Armată. 

Satisfacţii „pe plan uman” şi material

„Sunt în clasa a XI-a şi încep să-mi fac dosarul pentru o şcoală militară. Este  o profesie frumoasă, care oferă satisfacţii atât pe plan uman cât şi pe plan material”, ne-a declarat Viorel Robert Gheorghe, elev.

Până nu demult, Brăila avea una dintre cele mai mari garnizoane din ţară. În prezent, aici îşi mai desfăşoară activitatea Brigada 10 Geniu şi  Serviciul Fluvial al Flotei, ca unităţi de eşalon superior, câte un Batalion de Artilerie, Pontonieri şi Cercetare şi trei unităţi de nave.

„Faptul că în garnizoana Brăila sunt câteva unităţi profesionalizate constituie un punct de referinţă pentru tineri. Este un lucru bun că există dorinţa de a face carieră militară. Se păstrează o tradiţie locală, fiii şi nepoţii militarilor pensionaţi putând prelua ştafeta”, ne-a declarat colonel Ioniţă Ariton, comandantul Brigăzii 10 Geniu şi al Garnizoanei Brăila.

Pentru comandanţii de subunităţi sau unităţi faptul că mulţi tineri vor să urmeze o carieră militară este cât se poate de benefic.

Când sunt mulţi doritori, se poate face o selecţie. Operaţionalizarea Armatei a făcut ca, de la soldat la general, toţi să fie de fapt profesionişti.”, ne-a spus mr. Florentin Cucu, de la Brigada 10 Geniu.

Unii dintre cei care au făcut militărie obligatorie pe timpuri regretă şi acum că n-au rămas în sistem:”Era mai bine cu serviciul militar obligatoriu. Plecai de acasa copil şi te intorceai din Armată bărbat. Măcar două luni de Armată ar fi fost o experienţă bună pentru adoslecenţi.”, ne-a delarat Dumitru Ţânţăreanu, 63 de ani, pensionar.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite