Când ţi-ai sunat ultima dată mama?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt mult mai legaţi sufleteşte de mamele lor în comparaţie cu celelalte naţiuni, relevă un sondaj recent. Românii vorbesc foarte des la telefon cu mamele lor şi fac gesturi frumoase de 8 Martie pentru a nu le supăra.

Bărbaţii acordă atenţie doamnelor şi domnişoarelor, de 8 Martie, pentru a nu fi acuzaţi că au dat dovadă de un comportament inadecvat. Psihologii spun că oamenii sunt mai „sensibili” la Ziua Internaţională a Femeii dacă doamnele din anturaj îi apostrofează atunci când nu le fac cadouri sau nu le dau măcar un telefon.

„Ne gândim la 8 Martie dacă acest lucru ne oferă beneficii sau dacă ne eliberează de anumite neplăceri. În caz contrar, nu dăm importanţă zilei”, a explicat pentru „Adevărul” psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute. În România, ziua de 8 Martie este importantă, mai ales că românii sunt foarte ataşaţi de mamele lor.

Românii, un popor mămos

Potrivit celui mai recent sondaj global realizat de revista „Reader’s Digest“, la întrebarea „Când ţi-ai sunat ultima dată mama?”, 73% din românii intervievaţi au afirmat că au vorbit cu mamele lor chiar în acea zi. 21% au declarat că au vorbit în acea săptămână, iar 2% în respectiva lună. Numai 4% nu şi-au amintit.

În cazul altor popoare, proporţia celor care îşi sunaseră mama chiar în ziua în care au fost întrebaţi a fost mult mai mică – de pildă, 18% în cazul francezilor şi englezilor.

Deşi nu sunt la fel de mămoşi ca românii, chinezii, indienii şi brazilienii se remarcă şi ei drept persoane ataşate de mame. 62% din chinezi, 58% din indieni şi 49% din brazilieni vorbiseră la telefon cu mamele cu câteva ore înainte de a răspunde la întrebările din sondaj.

În acest timp, americanii, canadienii şi indonezienii ies în evidenţă prin faptul că peste 10% nici măcar nu-şi amintesc când şi-au sunat ultima dată mama.

Influenţaţi de educaţie

image

Psihologii spun că, de obicei, o legătură strânsă între mamă şi copil are la bază un comportament hiperprotectiv al mamei.
„Dacă mamele protejează foarte mult copiii, aceştia nu-şi dezvoltă anumite abilităţi. Practic, învaţă că foarte multe lucruri trebuie făcute împreună cu persoana care are grijă de ei”, a afirmat Bogdana Bursuc.

„Occidentalii sunt mai pragmatici. Îşi încurajează copiii încă din perioada adolescenţei să se angajeze în vacanţa de vară, să se descurce singuri. În ţările estice, este mai important ca un copil să înveţe bine, să fie respectuos. Iar copilul este mai puţin adaptat”, a adăugat aceasta.

Femeile, majoritare în România

În România, potrivit Institutului Naţional de Statistică, din cei 21.504.442 de locuitori estimaţi statistic la 1 iulie 2008, 11.026.831 sunt femei, adică 51,3%. Populaţia feminină este, însă, mai „îmbătrânită” decât cea masculină cu 2,9 ani. În timp ce vârsta medie naţională este de 39,2 ani, cea medie feminină este de 40,7 ani, iar cea masculină este de 37,8 ani.

 Totodată, cele mai multe femei vârstnice trăiesc în mediul rural. Este vorba despre 56% din totalul femeilor de peste 65 de ani. Cea mai mare pondere a femeilor vârstnice a fost înregistrată în judeţele Buzău, Giurgiu şi Teleorman, iar cea mai scăzută în Constanţa şi Maramureş.

În cazul femeilor, speranţa de viaţă la naştere a fost, pentru perioada 2005-2007, de 76, 14 de ani, cu 6,97 de ani mai mult decât în cazul bărbaţilor, relevă INS.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite