Peste o sută de moldoveni „arşi” cu artificii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au întocmit dosare penale tuturor celor prinşi în preajma sărbătorilor că vindeau petarde şi artificii. Oamenii legii au con-fiscat o cantitate im-presionantă de obiecte pirotehnice, în greutate totală de 11 tone.

Programul naţional demarat de Inspectoratul General de Poliţie „Foc de Artificii 2008-2009” s-a finalizat în Moldova cu întocmirea a peste 100 de dosare penale. În goana după comercianţii ilegali, poliţiştii au confiscat peste 200.000 de petarde şi artificii, în greutate totală de aproape 11 tone.

Nimeni nu poate preciza însă câte pocnitori au fost vândute şi detonate la colţ de stradă. Cu toate acestea, poliţiştii se declară mulţumiţi de rezultate. „Dacă nu am fi intervenit, intrarea acestor produse pe piaţă ar fi reprezentat un real pericol pentru cetăţeni”, a declarat Gheorghe Fotea, şeful Biroului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (BAEST) Iaşi.

Marfă „made in China”

Cei mai „arşi” au fost vânzătorii ambulanţi din Vrancea, cu 46 de dosare penale, urmaţi de ieşeni, cu 29 de dosare penale întocmite pentru comercializarea fără drept de artificii şi petarde. Celelalte judeţe au avut între 10 şi 15 cazuri de acest fel. Poliţiştii spun că majoritatea comercianţilor de petarde se ocupa în restul anului cu vinderea ţigărilor de contrabandă.

Oamenii legii încearcă acum să desluşească cum au intrat în ţară petardele, cele mai multe de producţie chinezească. Una dintre rute ar fi „filiera ucraineană”, prin judeţele de nord ale Moldovei. Altă sursă ar fi societăţile din Bucureşti care au importat cu acte în regulă obiectele pirotehnice, dar au ignorat interdicţiile şi le-au dat drumul pe „piaţa neagră”.

21.000 de petarde în portbagaj

De regulă, contrabandiştii îşi ţineau petardele şi artificiile ascunse în maşini. La Iaşi, de exemplu, un bărbat depozitase în portbagajul autoturismului personal obiectele cu încărcătură pirotehnică. Pentru că individul a refuzat să deschidă portbagajul, peste 10 poliţişti au fost nevoiţi să păzească o noapte întreagă maşina, în aşteptarea unui ordin de percheziţie.

„De la persoana respectivă cred că am ridicat cea mai importantă cantitate de petarde, respectiv 21.000 de bucăţi”, a mai spus Gheorghe Fotea.

Acum, comercianţii prinşi riscă să-şi piardă libertatea. Legea prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare, în aceste cazuri. „Din experienţă cred că vor primi în final doar cu o amendă penală”, a precizat Gheorghe Fotea, şeful BAEST Iaşi. ;

Ce pot face 11 tone de artificii

Adunate într-o încăpere, cele 11 tone de petarde se pot transforma într-o armă mortală. Pentru un efect sigur, compoziţia pirotehnică din acestea ar trebui scoasă din ambalaj. La aprinderea pulberei, spun specialiştii, rezultatul ar fi incendiar şi foarte zgomotos.

Suflul nu ar dărâma pereţii, în schimb ar sparge ferestrele, iar căldura emanată ar pârjoli totul în jur şi ar face încăperea de nerecunoscut. „Nu este trotil, deci efectul exploziei nu ar fi prea puternic. Primul pericol ar fi incendiul”, spune Gheorghe Fotea, şeful BAEST.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite