O sută de concedieri în confecţii din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabricile care încă mai au comenzi sunt dispuse să absoarbă forţa de muncă disponibilă

Femeile care au lucrat în confecţii spun că acum nu mai sunt interesate de acest domeniu

Pentru aproximativ 100 de angajate de la SC Rilling Sport SRL, astăzi a fost ultima zi de muncă. „Firma a făcut deja disponibilizările. Nu ştim dacă va veni alt investitor”, a spus Marius Rotaru, managerul societăţii. Din  lipsa comenzilor, o altă fabrică în care s-au făcut disponibilizări este Confecţii Reşiţa . „29 de persoane vor beneficia de şomaj din 16 februarie. Căutăm alţi parteneri. Noi avem peste 600 de angajaţi”, a declarat Daniel Fărcăşescu, administrator al societăţii Confecţii SA.
Salariul de pornire în acest domeniu este de 550 de lei. La acesta se adaugă, în funcţie de posibilităţile firmei, bonuri, sporul de vechime, bilete de odihnă, sau prime de sărbători. Societăţile de profil din Reşiţa, care mai au comenzi, ar putea să absoarbă forţa de muncă disponibilizată. „Am preluat forţă de muncă. Comenzi avem, am putea deschide încă o linie dacă am găsi personal”, a spus Rodica Crăc, contabil al firmei Nomi Conf. Şi societatea Elvest SRL a dorit să preia oameni calificaţi, însă nu au avut succes. „Chiar dacă se numeşte industrie uşoară, nu este o muncă uşoară. Sunt de 32 de ani în confecţii şi am văzut multe. Femeile nu rezistă”, a afirmat Rusalina Puşcaşu, maistru la Elvest.

Istorie din 1976
Prima fabrică de confecţii a fost deschisă în Reşiţa în 1976. Atunci lucrau în domeniu 200 de persoane. În 1990 numărul celor care câştigau bani din acest domeniu a depăşit cu puţin două mii de persoane. Intervalul 1996-2000 a fost perioada de glorie a industriei de confecţii din Reşiţa. Zeci de firme din Italia sau Germania au preferat să-şi aducă utilaje şi să pornească în Reşiţa producţia. Au fost atrase de forţa de muncă ieftină. Pentru persoanele care lucrau atunci în confecţii, munca era un maraton. În unele cazuri, femeile nu aveau cărţi de muncă, iar patronii străini le exploatau la maximum.

Euro a gonit italienii în Rusia
„Fabricile au început să dispară după ce a fost introdusă moneda euro, mai ales după ce cursul a început să scadă. Majoritatea lucrează  în lohn, iar faptul că salariile au început să fie majorate, a făcut ca acest sistem să nu mai fie rentabil. Acum este mână de lucru ieftină în Republica Moldova şi Rusia. Acolo se duc italienii”, a declarat Viorel Blajovan, administratorul SC Elvest SRL. Această firmă este pe piaţă din anul 1995. Contractele cu firmele din Italia au încetat. Singurele ţări pentru care lucrează acum sunt Germania şi România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite