O sută de botoşăneni, vânduţi ca sclavi la ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de botoşăneni au fost vânduţi ca sclavi unor ucraineni din Cehia. Victimele au fost racolate de traficanţi prin anunţuri la mica publicitate prin care li se promiteau salarii atractive.

În realitate, oamenii erau vânduţi pentru 100 euro traficanţilor. Anchetatorii susţin că de sclavia din Cehia s-a aflat chiar de la unul dintre botoşănenii luaţi la muncă şi care ar fi reuşit să scape şi să anunţe autorităţile române. Procurorii DIICOT, alături de poliţişti, au descins, joi, în mai multe locaţii din Botoşani.

Doi dintre suspecţi, Marius Feştilă (39 de ani) şi George Aboaicei (33 de ani) au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Un alt cap al reţelei, Laurenţiu Dăringa (46 de ani)  a primit mandat de arestare în lipsă şi este dat în urmărire internaţională.

„Persoanele reţinute sunt cercetate pentru constituire de grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni şi trafic de persoane”, a spus Viorel Porumb, şeful Biroului Teritorial Botoşani a DIICOT.

Cu armele la cap

Potrivit anchetatorilor, „afacerea“ a fost demarată în anul 2006 atunci când au apărut primele anunţuri în ziarele locale. Căutate erau persoanele cu vârsta până la 45 de ani, dornice de muncă, fără vicii cărora li se promiteau salarii de 1.000 -1.300 euro pe lună în construcţii şi în agricultură. Pentru a obţine joburile, botoşănenii, în special cei proveniţi din mediul rural, au plătit până la 800 euro.

Odată ajunşi în Cehia, cetăţenilor români le-au fost reţinute actele. Mai mult, aceştia nu primeau salariile promise şi stăteau la marginea capitalei cehe, în locuinţe insalubre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite