şumuleu-Ciuc, sub semnul Fecioarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de la Lourdes, Fatima sau Medjugorje. Sunt două obiective principale, celebra statuie a Fecioarei din catedrala franciscană, la care fiecare om se închină, şi suirea dealului şumuleul-Mic,

de la Lourdes, Fatima sau Medjugorje. Sunt două obiective principale, celebra statuie a Fecioarei din catedrala franciscană, la care fiecare om se închină, şi suirea dealului şumuleul-Mic, închipuind o Golgotă, prilej cu care oamenii refac drumul Mântuitorului până la crucificare.
Sunetul a mii de clopoţei mânuiţi de copii se aude în aer, deschizând coloana. În urma lor, tineri poartă imense steaguri sfinte, simbolurile comunităţii. Apoi, sute de pelerini, unii cu flori în mână, alţii purtând statui ale Fecioarei, cântă imnuri de slavă, transmise din generaţie în generaţie. şirul pelerinilor pare nesfârşit, oameni la vârsta senectuţii sau copii de-o şchioapă, mulţi îmbrăcaţi în superbe costume populare. Majoritatea sunt din Transilvania, dar şi din zona Iaşiului sau a Craiovei, iar circa 10.000 sunt veniţi din SUA, Brazilia, Germania, Ucraina şi, în premieră în acest an, din Asia Centrală, locul de origine al maghiarilor. Fiecare congregaţie, când ajunge în faţa catedralei franciscane, se opreşte pentru o clipă şi înclină drapelul în direcţia altarului. Apoi, cu pioşenie, credincioşii pătrund înăuntru. Cu feţele radiind, cu lacrimi în ochi, se apropie de statuia Fecioarei şi o ating cu o creangă înverzită sau cu o batistă curată. Aceste obiecte sunt ţinute acasă în mare cinste, până la următorul pelerinaj, şi sunt considerate aducătoare de bunăstare şi prosperitate. Pe la prânz, în sunetul clopotelor, de la Catedrală porneşte "cordonul". Este o funie groasă, împletită, purtată în careu de tineri îmbrăcaţi în tradiţionale costume populare. În interior, înalţi prelaţi şi liderii spirituali ai principalelor ordine călugăreşti. Dar cel mai de preţ lucru din interiorul acestui careu este "labarum", steagul sfânt al şumuleului. El datează din 1567, are o greutate de peste 30 de kilograme şi este purtat de cel mai merituos elev al colegiului catolic.
După ce înconjoară Dealul şumuleu, "cordonul" ajunge la altar. Apoi, pelerinii se îndreaptă spre Dealul Golgotei, aflat nu departe de catedrală. Pe povârnişul abrupt care urcă până la 1.035 de metri sunt 14 cruci, simbolizând popasurile lui Isus pe drumul supliciului. La fiecare cruce, pelerinii se opresc, îngenunchează şi rostesc în cor rugăciuni. În cele din urmă ajunga pe culme, unde sunt trei capele, cea mai renumită fiind numită "Salvator", ale cărei temelii au fost puse în 1456. Apoi, procesiunea coboară pe celălalt versant unde este instalat altarul în aer liber. În vale, zeci de mii de oameni. Peisajul este copleşitor: coloritul viu al veşmintelor contrastează cu verdele crud al miilor de ramuri verzi din mâinile pelerinilor. Preoţii şi călugării spovedesc credincioşii în aer liber înaintea marii slujbe.
După slujbă, pelerinii coboară în vale. Catedrala devine din nou neîncăpătoare. Slujbele se ţin lanţ, până cu mult după miezul nopţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite