Doar un sucevean cu HIV are carte de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seropozitivii susţin că patronii firmelor din judeţ au prejudecăţi

Deşi legea nu prevede testul HIV la angajare, sucevenii infectaţi se tem că vor fi depistaţi şi li se va încălca dreptul la confidenţialitate.

Dintre cei 160 de oameni aflaţi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Suceava cu HIV/SIDA, doar unul este angajat în prezent cu carte de muncă. Potrivit ONG-urilor sucevene, persoanele infectate întâmpină două mari probleme când încearcă să îşi găsească un loc de muncă.

Fie li se cere testul HIV, deşi legea nu prevede acest lucru decât pentru domenii precum stomatologia, chirurgia, alimentaţia publică sau serviciile cosmetice, fie sunt depistaţi la câteva săptămâni de la încheierea contractului şi sunt concediaţi.

Pe de altă parte, trei manageri de firme sucevene din domeniile construcţiilor, al prelucrării lemnului şi textile spun că sunt dispuşi să angajeze astfel de persoane.

Tinerii sunt respinşi şi de autorităţi

„Problema nu este că omul este infectat cu HIV, ci că se îmbolnăveşte foarte repede şi nu poate munci", spune Alina, manager. Ea a explicat că este normal ca unele firme să ezite să aibă angajaţi bolnavi, din moment ce zilele nelucrate de aceştia sunt plătite din profitul firmei.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Red Ribbon", Dorina Vasile, peste 70% dintre persoanele cu HIV/SIDA din Suceava sunt tineri infectaţi la naştere, chiar în spital, în perioada 1989-1990.

O parte dintre ei muncesc în prezent la negru în zidărie, tâmplărie, vulcanizare sau ca zugravi, iar alţii au acasă animale şi lucrează în agricultură. Cei 110 tineri, dintre care şapte sunt studenţi, sunt deranjaţi mai mult de reacţia societăţii. „Acum sunt discriminaţi de cei care au datoria să îi ajute, adică de asistenţii medicali, care se sperie când le fac injecţii sau de angajaţii primăriilor, care se uită la ei cu frică când vin să îşi ridice ajutorul financiar cuvenit prin lege", explică Dorina Vasile.

Prevederi legale

Legea prevede că medicul de medicina muncii stabileşte că solicitantul este apt de muncă. Rezultatele analizelor sunt confidenţiale şi nu se trimit firmei angajatoare. Codul de practici al Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind HIV/SIDA specifică faptul că persoanele care doresc să ocupe un loc de muncă nu sunt obligate să se testeze HIV/SIDA.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite