La ce sunt bune jocurile violente pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Quake III, unul din cele mai cunoscute jocuri din categoria "first person shooter"
Quake III, unul din cele mai cunoscute jocuri din categoria "first person shooter"

Deşi îndelung criticate pentru violenţa grafică excesivă, jocurile sângeroase pe calculator aduc şi beneficii, conform unui studiu re recent al Universităţii Keele, din Marea Britanie.

Avantajul descoperit de cercetătorii britanici este acela că „gamerii” care împuşcă duşmani virtuali, în jocuri, au o toleranţă la durere cu până la 65% mai ridicată decât persoanele care nu au acest hobby, informează Daily Mail.

Cei 40 de voluntari care au participat la experimentul făcut de Universitatea Keele au putut îndura durerea fizică cu până la 65% mai mult  după jocuri „first person shooter” (cu împuşcături, din perspectiva jucătorului), în comparaţie cu cei care jucaseră golf pe calculator.

Participanţii au jucat timp de 10 minute atât un joc violent, cât şi unul paşnic, în două ocazii diferite, ca parte a experimentului.  Ulterior, şi-au introdus o mână în apă rece ca gheaţa pentru a li se testa reacţia la durere.

În medie, voluntarii au reuşit să-şi ţină mâna în apa îngheţată cu 65% mai mult după ce jucaseră un joc violent, „shooter”. Un alt efect înregistrat  de cercetători a fost pulsul ridicat al acestor participanţi.

Cercetătorii sugerează, în urma acestui experiment, că toleranţa ridicată la durere şi pulsul ridicat pot fi atribuite răspunsului natural al organismului la stress: creierul activează inhibitori ai durerii. „Acest studiu şi-a propus să testeze presupunerea conform căreia creşterea nivelului agresiunii, printr-un joc video violent, va creşte toleranţa la durere. Rezultatul confirmă presupunerile noastre că aceste jocuri video cresc sentimentele de agresivitate şi toleranţa la durere”, spunea Richard Stephens, doctor în psihologie şi lector la Universitatea Keele.

„Cercetătorii în domeniu au explorat deja utilizarea realităţii virtuale pentru a ajuta oamenii să tolereze mai uşor durerea fizică”, cel puţin pe termen scurt, a adăugat Stephens.

Studiul este o continuare a unuia în acelaşi domeniu, în care aceeaşi echipă de cercetători demonstra că înjurăturile cresc toleranţa oamenilor la durere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite