A vrut studii în SUA şi şi-a "lucrat" diploma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că voia să studieze în străinătate, o tânără a trimis unei universităţi din SUA o diplomă falsă de licenţă. Autoarea faptei se numeşte Andra Ioana Munteanu şi, timp de trei

Pentru că voia să studieze în străinătate, o tânără a trimis unei universităţi din SUA o diplomă falsă de licenţă. Autoarea faptei se numeşte Andra Ioana Munteanu şi, timp de trei ani, a fost studentă la Facultatea de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Pe lângă actele de studii din cei trei ani făcuţi "pe bune", ea a trimis universităţii americane o diplomă care atesta că absolvise şi Facultatea de Drept.
"Este un fals grosolan, care a fost descoperit de specialişti la o simplă verificare", a declarat rectorul Dumitru Oprea. Actele tinerei au fost trimise la "Cuza" de o instituţie din SUA, Educational Credential Evaluators din Wisconsin, care se ocupă cu verificarea autenticităţii documentelor primite de universităţi.
Prinsă pentru că s-a schimbat titulatura ministerului
Prin actul măsluit, Ioana şi-a trecut în protofoliu o diplomă de licenţă în Ştiinţe Juridice, media generală cu care ar fi "încheiat" studiile fiind 9,55. Atât numărul de înregistrare, cât şi conţinutul foii matricole coincideau însă cu numărul şi conţinutul actelor eliberate pe numele unui absolvent din anul 2000, tot de la Facultatea de Drept. "Datele de pe verso erau măsluite destul de frumos, foarte credibil", a precizat rectorul Oprea.
Falsul nu ar fi fost depistat atît de uşor de angajaţii Biroului de Acte de Studii al universităţii, dacă tânăra nu ar fi copiat întru totul actul din 2000 şi n-ar fi trecut pe o diplomă din 2003 numele vechi al Ministerului Educaţiei Naţionale. Acesta se numea deja Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Ioana Munteanu a ataşat în dosar şi o situaţie şcolară reală a studiilor urmate la Facultatea de Geografie-Geologie, începând cu anul 2000.
Ea promovase numai şase semestre şi se afla în situaţie de exmatriculare. Cu toate acestea, tânăra a avut medii destul de mari, cuprinse între 8.40 şi 8.75.
Ea a mai fost sancţionată, în primul an, pentru o tentativă de fraudă la un examen de Geologie. Incidentul a fost raportat Poliţiei universitare care va cerceta cazul. În primul rând se va încerca depistarea unei posibile filiere de falsificatori de diplome. În ultimii ani, la Iaşi s-au mai înregistrat încă patru astfel de cazuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite