Viaţa lui Steve Jobs, la un an de la dispariţia lui, în date şi inovaţii tehnologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs (foto: www.twylah.com)
Steve Jobs (foto: www.twylah.com)

Steven Paul Jobs s-a născut pe 24 februarie 1955, în San Francisco. Geniul fondator al celui mai faimos „măr” de pe planetă a abandonat facultatea şi a călătorit în India în căutarea cunoaşterii spirituale, înaine de a schimba lumea cu gadget-urile Apple.

Potrivit unei biografii realizate de Bloomberg, părinţii naturali ai lui Steve Jobs  erau studenţi: Joanne Carole Schieble şi Abdulfattah "John" Jandali, imigrant sirian, despre care el nu a dorit să vorbească niciodată. A fost adoptat de Clara şi Paul Jobs, care l-au numit Steven Paul Jobs şi l-au crescut în suburbiile californiene Mountain View şi Los Altos.

1972 Jobs absolvea liceul Homestead din Cupertino, unde fusese coleg cu Steve Wozniak, ulterior cofondatorul Apple. S-a înscris apoi la Reed College în Portland, Oregon, dar a abandonat după un semestru.

1974 Steve revea în California şi lucra pentru Atari.

1 aprilie 1976 Jobs, Wozniak şi Ron Wayne fondează Apple. Acesta din urmă, fost coleg cu Steve Jobs la Atari, renunţa la cele 10% din acţiunile companiei după două săptămâni.

16 aprilie 1976 Se lansează Apple II, unul dintre primele computere personale de succes.

1984 Apple a anunţat noul computer Macintosh printr-un spot publicitar care a fost difuzat o singură dată, în timpul Super Bowl. În spot, o femeie aruncă un ciocan către un ecran uriaş, iar o voce pe fundal spune "Pe 24 ianuarie, Apple Computer va lansa Macintosh şi veţi vedea de ce 1984 nu va fi ca «1984»". Cu un preţ de 2.500 de dolari, Mac-ul a devenit primul computer personal de succes comercial cu interfaţă grafică şi mouse.

În mai 1998, Apple a lansat iMac, un PC "all-in-one" asamblat într-o carcasă transparentă, cu forme curbe, la un preţ de 1.299 de dolari. iMac este primul produs "i".
În mai 2001, Apple a deschis primele magazine, în McLean, Vorginia şi Glendale, California. Între timp, Apple a mai deschis peste 300 de magazine în întreaga lume.

Pe 23 octombrie 2001, Apare iPod, primul player portabil de muzică în format digital produs de companie, extinzându-se dincolo de arena PC odată cu începutul decăderii acestei pieţe.

Pe 28 aprilie 2003, Se lansa iTunes Music Store, care oferea peste 200.000 de melodii în format digital de la cele mai mari cinci case de discuri.

În octombrie 2003, Jobs este diagnosticat cu o formă rară de cancer, care afectează pancreasul.

La 12 iunie 2005, Jobs a vorbit despre boală în timpul unui discurs susţinut la Universitatea Stanford, arătând că a fost diagnosticat cu circa un an în urmă şi că doctorii nu i-au dat mai mult de şase luni de trăit. Cancerul a putut fi tratat însă prin operaţie, Jobs spunând: "Mă simt bine acum".

La 9 ianuarie 2007, Jobs a lansat într-un eveniment spectaculos la Macworld noul iPhone, anunţând totodată că Apple scoate cuvântul "Computer" din denumirea companiei. Acţiunile Apple au închis atunci la un maxim record datorită estimărilor că iPhone urma să crească vânzările companiei cu un miliard de dolari pe an.

Pe 8 iunie 2008, Jobs lansează la conferinţa dezvoltatorilor Apple cel de-al doilea iPhone, iPhone 3G, însă participanţii şi analiştii observă că şeful companiei pare "slăbit şi plăpând".

Pe 21 iulie 2008, Apple anunţă că Jobs nu intenţionează să părăsească compania, iar starea lui de sănătate este o problemă intimă. Apple înaintează în acelaşi timp estimări privind vânzările şi profitul mai reduse faţă de aşteptările analiştilor. A doua zi, acţiunile companiei au căzut cu până la 12%.

Pe 9 septembrie 2008, Jobs a introdus la San Francisco noua generaţie de playere media iPod, iar publicul observă din nou că a slăbit. "Zvonurile că am murit sunt mult exagerate", glumeşte Jobs.

La 16 decembrie 2008, Apple anunţă că Jobs nu va susţine discursul tradiţional la conferinţa Macworld, care urma să aibă loc luna următoare. Jobs introdusese noi produse la această expoziţie timp de 11 ani consecutiv.

Pe 5 ianuarie 2009, Jobs anunţă că are un dezechilibru hormonal care îi cauzează pierderea în greutate şi promite să rămână director general în timpul tratementului. "Remediul pentru această problmă de nutriţie este relativ simplu şi direct", arată Jobs într-o scrisoare deschisă.

La 14 ianuarie 2009, Jobs anunţă că i-a cedat atribuţiile "de zi cu zi" lui Tim Cook până în iunie, afirmând că problemele sale de sănătate sunt mai grave decât a crezut iniţial. El notează însă că va rămâne implicat în deciziile strategice majore.

Pe 23 iunie 2009, Institutul de Transplante al Spitalului Universitar Metodist din Memphis, Tennessee a confirmat că Jobs a suferit un transplant de ficat şi are "o prognoză excelentă".

Pe 29 iunie 2009, Apple a anunţat revenirea lui Jobs la lucru. Acţiunile companiei crescuseră cu 70% din 15 ianuarie.

La 27 ianuarie 2010, Jobs a lansat iPad. Tableta s-a vândut în 7,3 milioane de exemplare în primul trimestru de la apariţie.

Pe 17 ianuarie 2011, Jobs intră într-un nou concediu medical. El le-a transmis angajaţilor, într-un email: "Iubesc Apple atât de mult şi sper să revin cât de repede voi putea". Cook a preluat din nou sarcinile de zi cu zi ale directorului general.

Pe 2 martie 2011, Jobs, în vârstă de 56 de ani, iese din concediul medical pentru a introduce o nouă versiune a tabletei iPad. Apariţia sa dă încredere investitorilor, care sunt uşuraţi că emblematicul lider participă încă la deciziile companiei.

Pe 24 august 2011, Jobs demisionează din funcţia de director general al Apple, predându-i funcţia lui Tim Cook şi preluând titlul de preşedinte al companiei. "Am spus întotdeauna că, dacă va veni vreodată o zi când nu voi mai putea respecta responsabilitatea şi aşteptările funcţiei de director general al Apple, voi fi primul care vă va anunţa. Din păcate, această zi a venit", a arătat Jobs într-un comunicat.

Pe 5 octombrie 2011, Apple anunţă moartea lui Steve Jobs. "Geniul, pasiunea şi energia sa au fost sursa a nenumărate inovaţii care ne îmbogăţesc şi îmbunătăţesc viaţa", scrie compania.

Citeşte şi:

VIDEO Apple şi întreaga lume, un an fără Steve Jobs

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite