Rusia: rezoluţia poloneză privind crimele staliniste, o lovitură serioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia: rezoluţia poloneză privind crimele staliniste, o lovitură serioasă
Rusia: rezoluţia poloneză privind crimele staliniste, o lovitură serioasă

Ministerul rus al Afacerilor Externe a replicat joi că adoptarea de către parlamentul polonez a unei rezoluţii prin care se cere recunoaşterea crimelor staliniste şi a gulagului drept genocid este o lovitură serioasă pentru relaţiile dintre cele două state, informează AFP.

Potrivit ministerului rus, rezoluţia adoptată de Dieta Poloniei va da o lovitură serioasă eforturilor de dezvoltare a relaţiilor normale şi de bună vecinătate între statele noastre, se precizează într-un comunicat.

Nu putem decât să regretăm că puterea legislativă din Polonia, care a abordat acest subiect foarte delicat, îi aduce elemente tendenţioase şi politizate
, adaugă documentul.

Parlamentul polonez a adoptat miercuri o rezoluţie prin care le care tuturor cetăţenilor ruşi să condamne crimele staliniste, printre care şi masacrul de la Katîn. Acţiunea vine la 70 de ani de la invadarea de către Armata Roşie a teritoriilor din estul Poloniei.




Camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia condamnă orice tentativă de falsificare a istoriei şi le cere tuturor cetăţenilor de bună credinţă din Federaţia Rusă să dea dovadă de solidaritate pentru a dezvălui şi condamna crimele din epoca stalinistă
, spune textul, adoptat în unanimitate de deputaţii polonezi.

Potrivit Ria Novosti, Ministerul rus de Externe este înfuriat de rezoluţia poloneză, subliniind că documentul adoptat de statul polonez "afectează grav dezvoltării unor relaţii bilaterale normale".

  • Rezoluţia Dietei cere Rusiei să recunoască crimele lui Stalin, între care executarea a aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi la Katyn după invadarea Poloniei de către Germania nazistă şi URSS, şi estimează că sistemul gulagului se asimilează unui genocid.
  • Timp de decenii, URSS a acuzat armata germană de comiterea masacrului de la Katyn. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale, dar justiţia rusă refuză deschiderea unei anchete cu privire la această dramă.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite