În spitalele din Iaşi se poate muri oricând pe masa de operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

după ce au făcut anestezia, medicii au scos din operaţie un pacient căruia i-au explicat, pentru a-l linişti, că "intervenţia va fi un succes dacă va veni repede curentul".Penele de curent din

după ce au făcut anestezia, medicii au scos din operaţie un pacient căruia i-au explicat, pentru a-l linişti, că "intervenţia va fi un succes dacă va veni repede curentul".
Penele de curent din spitalele ieşene tind să depăşească cazurile de culpă medicală. Pacienţii riscă să îşi piardă viaţa nu din cauza greşelilor medicilor, ci a numeroaselor defecţiuni înregistrate la instalaţiile electrice ale unităţilor medicale. Cel mai recent caz este cel de la Spitalul de copii "Sfânta Maria", unde, la sfârşitul săptămânii trecute, transformatorul electric al unităţii medicale a luat foc. Veche de zeci de ani, instalaţia nu a mai putut face faţă. "Spitalul se află în administrarea Consiliului Judeţean, dar nu au dat niciun ban pentru ca instalaţia electrică să beneficieze de îmbunătăţiri. Trebuie urgent înlocuită, deoarece nu mai prezintă siguranţă", a declarat Radu Prisăcaru, prefectul de Iaşi. Incendiul a dus la evacuarea din spital a peste 500 de pacienţi, care au aşteptat ca pompierii şi angajaţii E.ON Moldova să stingă incendiul şi să remedieze defecţiunea. "Parcă suntem la spitalul din Budionovsk, luat cu asalt de terorişti", a descris situaţia Mioara I., mama unui copil internat la "Sfânta Maria". Timp de trei ore, spitalul a fost în beznă. Cei 21 de pacienţi care au necesitat consultaţii la Unitatea de Primire Urgenţe fie au primit asistenţă la lumina lumânării, fie au fost trimişi la alte spitale. "Am acordat consultanţă şi în ambulanţele cu care au sosit bolnavii, pentru că acolo era lumină", a declarat Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al spitalului. Pana de curent de la Spitalul de Copii i-a făcut pe chirurgi să opereze ca în timpul războiului. "Chiar în momentul în care transformatorul a luat foc, era în operaţie un copil. Pentru a salva viaţa micuţului, medicii au fost nevoiţi să termine operaţia la lumânare", a mai declarat prefectul.

Dilema şefilor de la CJ Iaşi: bani pentru spital sau pentru fotbal?
Prefectul şi-a arătat nemulţumirea că, în ultimii ani, Spitalul de Copii nu a primit niciun ban de la Consiliul judeţean. "Cei de la CJ se gândesc să dea bani la fotbal, şi nu să finanţeze spitalele. Aşa cum găsim fonduri pentru fotbal, aşa trebuie să dăm şi pentru sănătatea ieşenilor", a mai spus prefectul. "Spitalele nu reprezintă singura prioritate. Vom vedea ce vom putea face la rectificarea de buget", a declarat Iovu Brezuleanu, vicepreşedintele CJ Iaşi. Cazul înregistrat la Spitalul de Copii nu este singular. Acum o lună, un ieşean a venit să se opereze la Spitalul de Urgenţe din Iaşi. După ce medicii l-au anesteziat, s-au văzut nevoiţi să îl scoată din operaţie, deoarece nu era curent în sala de operaţie. "Am avut noroc", declară Vlad Nedelcu.
"Spitalele reprezintă prioritatea, şi nu fotbalul", a spus deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de sănătate a Camerei, adăugând că va avea o discuţie cu şefii CJ în legătură cu finanţarea spitalelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite