Un fost spion maghiar, activ în România pentru ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fost spion maghiar, activ în România pentru ruşi
Un fost spion maghiar, activ în România pentru ruşi

Laszlo Peter acţionează în Bucureşti pentru deschiderea unei filiale bancare ruseşti „de operaţiuni speciale”. A activat în România din 1990 până în 1995, sub acoperire diplomatică. Fotoreporterii „Adevărul“ l-au surprins pe Laszlo Peter având în mână o mapă cu ante-tul BNR.

După cazul fostului ofiţer bulgar Marinov Zikolov, spionul de legătură în dosarul „Floricel”, „Adevărul” a descoperit un alt fost ofiţer de informaţii care a activat sub acoperire diplomatică în România şi care acum lucrează în ţara noastră pentru spaţiul ex-sovietic. Este vorba de Laszlo Peter. Dacă Zikolov lucra pentru Ucraina, Peter o face pentru Rusia.

Are 55 de ani, este cetăţean maghiar, căsătorit cu o rusoaică, Svetlana. Cât timp a activat în România sub acoperire diplomatică (prim-consilier) în cadrul Ambasadei Ungariei la Bucureşti, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, Laszlo Peter era perceput ca fiind pro-rus.

Suspiciunile s-au confirmat câţiva ani mai târziu, după ce a ieşit la pensie. De atunci, Laszlo Peter a redevenit activ pe teritoriul României, sondând discret terenul pentru înfiinţarea unei filiale bancare ruseşti la Bucureşti. Operaţiunile şi le coordona din apartamentul închiriat în centrul Capitalei, pe strada Clucerului, la o aruncătură de băţ de Ambasada Rusiei.

„Caut spaţiu pentru activităţi bancare“

Filiala bancară pentru a cărei înfiinţare Laszlo Peter  face diligenţe la Banca Naţională a României (BNR) este Baltiysky Bank. Banca-mamă are sediul central la Sankt Petersburg şi este considerată de autorităţile române ca fiind una care ridică anumite semne de întrebare.

De asemenea, discreţia cu care lucrează Laszlo Peter este suspectă. Acesta neagă orice intenţie de a deschide o filială a acesteia în România, deşi fotoreporterii „Adevărul” l-au surprins având asupra sa o mapă cu antetul Băncii Naţionale a României (BNR).

Mai mult, în 2006, pe site-ul unei agenţii imobiliare din Capitală, era postat următorul anunţ: „Eu sunt reprezentantul unui institut financiar rusesc, Baltiysky Bank, care intenţionează să instituie o bancă în România. Pornind de la această idee, noi căutăm imobile la Bucureşti pentu sediul băncii noastre viitoare. Spaţiul total: în jur de 1.000-1.200 m2, zonă: ultracentrală, cu parking pentru clientelă şi colaboratori etc. Într-un cuvânt tot ceea ce trebuie pentru o bancă. Dacă puteţi să-mi daţi nişte idei în această privinţă şi sunteţi gata pentru colaborare, vă rog să mă informaţi despre asta”, cerea Laszlo Peter.

La dată şi adresa de contact se menţionează: „Budapest, 29.VIII.2006. Cu stimă, Laszlo Peter“, îşi încheie fostul diplomat anunţul imobiliar. În schimb, nici până ieri, Baltiysky Bank nu figura pe “Lista privind băncile care au notificat BNR furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României”.

Laszlo Peter: De unde ştiţi?

În încercarea de a obţine un punct de vedere de la Laszlo Peter vizavi de acţiunile sale pentru înfiinţarea filialei Baltiysky Bank în România, acesta nu a fost dispus decât să dialogheze prin interfonul blocului în care locuia la acea vreme (decembrie 2008).

Într-o română impecabilă, la interfon a răspuns soţia sa, Svetlana. Speriată când a auzit că pe soţ îl caută nişte jurnalişti, în cele din urmă l-a chemat la interfon. După minute bune de aşteptare, Laszlo Peter a răspuns, lapidar, întrebărilor.   

Reporter: Domnule Laszlo Peter avem informaţii că doriţi să deschideţi o filială Baltiysky Bank în România. Puteţi să ne daţi câteva detalii?

Laszlo Peter:
Nu, nu sunt în măsură să vă răspund la această întrebare.

Reporter: Mai lucraţi în diplomaţie?

Laszlo Peter:
Nu, nu mai lucrez de mult timp.

Reporter: Revenind la Baltiysky Bank, susţineţi că nu aveţi nicio legătură cu deschiderea unei filiale în România?

Laszlo Peter
: Domnul meu, cred că întrebările dumneavoastră nu sunt adresate persoanei care trebuie! Nu ştiu pe ce vă bazaţi când mă întrebaţi aşa ceva. De unde aveţi dumneavoastră astfel de informaţii. Eu nu am nimic de declarat. Sunt o persoană fizică liberă şi independentă.

Precedentul Nova Bank

În luna decembrie 2008, reporterii „Adevărul” l-au surprins pe Laszlo Peter în posesia unor documente cu antetul Băncii Naţionale a României. Totuşi, maghiarul a negat intenţia de a înfiinţa filiala bancară a centralei din Sankt Petersburg. Un motiv ar putea fi acela că istoria activităţilor bancare ruseşti pe teritoriul României nu l-ar ajuta prea mult pe Laszlo Peter. Exemplele cele mai recente sunt cele ale băncilor Unirea şi Nova Bank, înfiinţate de persoane care figurează în „agenda” serviciilor româneşti ca fiind foşti angajaţi KGB şi GRU (serviciul rus de informaţii militare).

Teama de a fi monitorizat de serviciile contrainformative româneşti şi surprins ca având contacte cu persoane implicate în cele două bănci poate fi o altă explicaţie pentru discreţia totală a lui Laszlo Peter. BNR a retras, în 2006, licenţa Nova Bank în condiţiile în care această bancă nu desfăşura activităţi bancare şi era suspectată de spălare de bani. Mai mult, Nova Bank era monitorizată ca oficină de spionaj sub acoperirea unei instituţii bancare. Tentativa de a înfiinţa filiala Baltiysky Bank la Bucureşti şi personajele angrenate în această activitate acreditează ideea unei noi „operaţiuni Nova Bank”.

Similitudini

Dacă Zikolov, ofiţerul bulgar din dosarul „Floricel“ lucra pentru Ucraina, Laszlo Peter o face pentru Rusia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite