Mai multe spaţii verzi doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportări: Şapte primării din Hunedoara au crescut fictiv, în rapoarte, suprafeţele parcurilor din oraşe

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului nu cunosc justificarea da-telor umflate, transmise de primăriile din judeţ.

Cele mai recente statistici ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) arată că, în şapte oraşe din judeţul Hunedoara, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor era mult mai mare, comparativ cu anul 2007. Printre oraşele cu creşteri ciudate se numără Deva, Hunedoara, dar şi Petroşani.

Directoarea APM Hunedoara, Elena Bădescu, afirmă că nu ştie de unde reies aceste creşteri, în condiţiile în care primăriile nu au creat parcuri sau zone verzi noi. “Primăriile oraşelor din judeţ nu au făcut investiţii în parcuri. Singurul loc unde s-a întâmplat acest lucru a fost la Baru Mare, însă localitatea nu este oraş, ci comună. E adevărat că unele primării au realizat lucrări de modernizare a unor parcuri, însă acestea presupuneau doar reabilitarea mobilierului şi a zonelor verzi deja existente. Constat neseriozitate în ceea ce priveşte aceste ultime raportări”, a declarat Elena Bădescu.

Cinci metri în plus pe locuitor
De la un singur an la altul, suprafaţa verde din Deva a crescut de la 3,38 la 3, 64 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor, comparativ cu 2007, în timp ce compartimentele de mediu din cadrul Primăriilor Călan şi Haţeg au anunţat creşteri cu aproximativ 5 metri pătraţi de fiecare locuitor. Referentul de mediu al Primăriei Deva, Mariana Miha, a spus că majorarea se datorează noilor măsurători, de mai mare acurateţe, la care se adaugă şi scăderea numărului de locuitori. De asemenea, şefa Compartimentului de Mediu din cadrul Primăriei Călan, Claudia Dănău, susţine că cifrele menţionate în raportul pentru 2008 sunt reale, iar creşterea de 5 metri pătraţi pe cap de locuitor a fost obţinută prin includerea în calcule a localităţilor aparţinătoare Nălaţi şi Silvaş.

Deva stă foarte prost

Din cele 15 oraşe ale judeţului Hunedoara, doar cinci se încadrează în normele europene care vor intra în vigoare la sfârşitul lui 2010 şi care prevăd ca fiecare locuitor să dispună de un minimum de 20 de metri pătraţi de zonă verde. Mai mult, din 2013 suprafaţa verde pentru fiecare persoană va trebui să ajungă la minimum 26 de mp. Printre oraşele care stau cel mai prost la capitolul zone verzi, Deva are de şase ori mai puţin spaţiu verde, comparativ cu cerinţele legii, în timp ce locuitorii din Aninoasa nu se bucură nici măcar de un metru pătrat de verdeaţă. Primăria Hunedoara a raportat, în schimb aproape 24 de mp. de suprafaţă verde pentru fiecare locuitor.

Nu pot decât să constat neseriozitate la aceste raportări
Elena Bădescu, director APM Hunedoara

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite