De trei ori mai mulţi şomeri decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata de şomaj a ajuns la 5,6% în acest an. În 2008 doar 1,9% dintre sătmăreni erau afectaţi de şomaj. Din ce în ce mai mulţi sătmăreni sunt forţaţi să renunţe la locurile de muncă din cauza angajatorilor care nu îi mai plătesc.

Chiar şi în zilele în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare nu are program cu publicul, oamenii se prezintă la ghişee pentru a-şi cere şomajul. Dorel Podolac, în vârstă de 28 de ani, din Poiana Codrului, a lucrat mai multe luni fără a-şi primi salariul.
„Ultimul meu loc de muncă a fost la fabrica de sticlă din Poiana Codrului. Acolo, chiar dacă aveam salariul de încadrare de 667 de lei, am primit doar 350 de lei în mână. Înainte de asta am lucrat ca electrician la firma Aramis, iar de acolo nu am primit un avans şi o plată, aşa că am plecat. Nu ştiu unde o să îmi găsesc de lucru, însă nu se poate să munceşti şi să nu primeşti bani. Mai bine mă duc la stână“, a spus Dorel.
Singura sursă de venit în familia Podolac sunt banii pe care îi câştigă soţia lui Dorel. „Ne descurcăm greu de pe o zi pe alta cu banii, este foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă să vedem ce îmi va oferi agenţia“, a încheiat tânărul. 
Directoarea adjunctă a agenţiei, Veronica Variu Flore, susţine că aceste cazuri în care angajatorii nu se pot achita  de obligaţiile financiare sunt în creştere. „Din ce în ce mai multe firme sunt în situaţia de a ajunge în lichidare, nu îşi mai plătesc angajaţii, dar nici contribuţiile către stat. Luăm fiecare caz în parte pentru a vedea în ce condiţii le putem acorda şomajul celor disponibilizaţi, în situaţia în care firmele nu îşi plătesc nici contribuţiile către stat“, a declarat Veronica Flore.
Zeci de sătmăreni care şi-au pierdut locurile de muncă se prezintă zilnic la AJOFM Satu Mare pentru a-şi depune actele necesare indemnizaţiei de şomaj. „Pe parcursul unei zile preluăm aproximativ 40 de dosare, deoarece atât ne permite personalul angjat. Noi preluăm dosarele, iar mai apoi îi chemăm din nou pentru prelucrarea datelor“, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Simona Dărşidan. Aceasta mai spune că personalul agenţiei de abia mai face faţă numărului mare de sătmăreni care cer şomaj în condiţiile în care rata şomajului a crescut într-un singur an de la 1,9% la 5,6% în judeţ. 

Peste 8.700 de şomeri

Pentru a mai reduce din numărul de şomeri, agenţia organizează cursuri de calificare şi recalificare. În prezent se desfăşoară 29 de cursuri la 447 de şomeri. Dintre acestea, două cursuri sunt pentru cetăţenii de etnie rromă din fonduri europene.La această oră, judeţul Satu Mare se confruntă cu cea mai mare rată a şomajului din ultimii 7 ani. În evidenţele agenţiei sunt înregistraţi 8.755 de şomeri dintre care doar 4.934 primesc indemnizaţie de şomaj. Pentru a mai micşora din numărul de şomeri, agenţia organizează cursuri de calificare şi recalificare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite