şomajul ascuns, de patru ori mai mare decât în rapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de mii de ieşeni trăiesc din învârteli, prostituţie şi munca pământului

aproximativ 24.000 de şomeri, rata şomajului fiind de 7,5%. Având în vedere că rata şomajului la nivel naţional este de 6,2%, situaţia din Iaşi ar putea fi considerată relativ bună. În realitate, lucrurile nu stau tocmai ca în rapoartele AJOFM, numărul şomerilor fiind mult mai mare. Explicaţia e simplă: foarte multe persoane refuză să se înscrie în baza de date a Agenţiei. Potrivit Gabrielei Vasilache, şefa AJOFM, cei care nu sunt înscrişi la Agenţie nu sunt consideraţi şomeri: "Conform legislaţiei în vigoare, şomerul este persoana în căutarea unui loc de muncă şi care figurează în baza noastră de date".
Pe de altă parte însă, Gabriela Vasilache recunoaşte că există ieşeni fără un loc de muncă şi care nu figurează în actele instituţiei. "Noi nu putem obliga pe nimeni să vină la noi", a explicat Vasilache.

40.000 de căpşunari
Din datele Inspectoratului Teritorial de Muncă rezultă că aproximativ 310.000 de ieşeni sunt consideraţi apţi de muncă. Directorul ITM , George Albulescu, spune că, dintre aceştia, sunt înregistraţi la inspectorat 180.000 de persoane care lucrează cu forme legale. Dacă ar fi să scădem dintre aceştia persoanele plecate la muncă în străinătate, aproximativ 40.000, ar rezulta un număr de 100.000 de ieşeni fără ocupaţie, de patru ori mai mulţi decât în documentele oficiale. George Albulescu a încercat să creioneze profilul şomerului ascuns: "Cea mai mare parte a celor care nu vor să se declare şomeri provin din mediul rural. Preferă să stea acasă, să lucreze pământul, în loc să vină la oraş, eventual să plătească naveta sau chiria. Dacă ar fi să ne referim la municipiu, mulţi din cei care nu apar în scriptele AJOFM sunt fie plecaţi în străinătate, fie tineri care nu vor să lucreze. Nu sunt de ignorat nici
domnişoarele
, care ne dau mari bătăi de cap". şefii AJOFM Iaşi au demarat o campanie de informare în toate satele din judeţ, pentru a-i convinge pe săteni să se înscrie la AJOFM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite