O mamă de 75 de ani îşi caută o slujbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mamă de 75 de ani îşi caută o slujbă
O mamă de 75 de ani îşi caută o slujbă

Femeia trebuie să-şi întreţină fiica de 35 de ani, bolnavă. Elvira Inceu este nevoită să stea cu chirie în Baia Mare, pentru ca fiica ei să poată urma un tratament de recuperare.

Elvira Inceu nu-şi poate trăi în linişte bătrâneţile. Are 75 de ani, iar preocuparea ei, în ciuda vârstei înaintate, este să-şi găsească un loc de muncă. Iar asta din cauza că fata ei, care ar trebui în mod normal să-i poarte de grijă, este de fapt cea care necesită îngrijiri.
„I s-a descoperit o tumoră pe emisfera stângă a creierului, când avea 18 ani. De atunci, Mihaela a rămas imobilizată la pat, iar după mai multe intervenţii chirurgicale, acum, abia se poate târî prin casă“, spune Elvira inceu. Mihaela are 35 de ani, iar de 17 ani prezenţa mamei ei este vitală pentru ea.

Plăteşte chirie mult peste posibilităţile ei

Femeia este originară din localitatea Traniş, judeţul Sălaj. S-a mutat în Baia Mare, în urmă cu opt ani, pentru că fiica ei necesită tratamente de recuperare. „Trebuie să meargă la spital o dată pe săptămână pentru tratament“, explică femeia.
Aceasta spune că este disperată, pentru că nu-i ajung banii de la o lună la alta şi vrea cu orice preţ să-şi găsească un serviciu. „Eu am lucrat în colectiv şi am o pensie de 560 de lei, iar fata primeşte un ajutor de 270 de lei. Ne descurcăm tare greu, mai ales că lunar plătim chiria 100 de euro“, se plânge bătrâna.
„Nu vrea nimeni să mă angajeze pentru că spun că sunt bătrână, dar eu sunt dispusă să fac orice. Aş prefera să am grijă de alţi bătrâni, pentru că asta am făcut în ultimii ani“, povesteşte Elvira. Ea spune că a îngrijit o bătrână din Baia Mare, care s-a prăpădit la începutul acestui an, iar de atunci nu mai are cu ce să-şi rotunjească veniturile lunare.

Nu vrea milă, vrea să lucreze

Elvira Inceu mai are şase copii, însă toţi sunt împrăştiaţi în lume. „Am copii plecaţi în alte oraşe din România, dar şi în străinătate. Unul dintre băieţi locuieşte în Italia, însă nu am văzut nici cinci euro de la el. Fiecare e la casa lui, cu copiii şi problemele lui“, spune femeia. „Unii dintre ei se mai interesează de mine, dar nu pot să le cer nimic, pentru că ştiu că nici ei nu o duc mai bine“, relatează Elvira. Ea nu cerşeşte şi nici nu aşteaptă mila nimănui. „Cât timp sunt în putere, vreau să muncesc. Nu vreau să primesc bani de la nimeni. Măcar sunt cu inima împăcată că, atâta timp cât eu trăiesc, fata mea nu va ajunge pe mâna străinilor“, relatează bătrâna.
„Mi-ar place să mă întorc la ţară, dar nu am ce face cu fata. Nu poate lipsi de la terapie. În sufletul meu de mamă există speranţa că, într-o zi, se va face bine“, încheie Elvira Inceu. Până la o ipotetică vindecare, femeia trebuie să se zbată însă pentru a face rost în fiecare zi de o bucată de pâine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite