De ce se sinucid elevii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii avertizează că în perioada adolescenţei copiii apelează la gesturi extreme pentru a obţine atenţia şi dragostea celor din jur. O adolescentă din Constanţa s-a sinucis din cauza relaţiei proaste pe care o avea cu colegii. O altă elevă, din Braşov, şi-a pus capăt zilelor aruncându-se în faţa trenului.

Georgiana, o adolescentă de 14 ani din satul constănţean Potârnichea, şi-a pus capăt zilelor. Motivul, potrivit anchetatorilor, ar fi zvonurile despre ea pe care le-ar fi lansat colegele de la şcoală. Poliţiştii constănţeni au stabilit că Georgiana a rămas duminică după-amiază singură acasă şi a băut un insecticid folosit de părinţi pentru combaterea dăunătorilor în agricultură.

Fata a fost găsită câteva ore mai târziu de către tatăl ei vitreg, în stare de inconştienţă, întinsă pe o şură de paie, în spatele casei. Barbatul a cerut ajutor la Serviciul 112, iar până la sosirea ambulanţei a încercat să-şi aducă fata la viaţă. Părinţii au spus că nu îşi explică ce a determinat-o pe Mariana să-şi pună capăt zilelor, fata fiind cunoscută ca un copil cuminte, care învăţa bine.

Colegii au păreri diferite

Se pare că adolescenta, în vârstă de 14 ani, suferea de mai multă vreme din cauza faptului că mai multe colege de clasă vorbeau urât pe seama ei. Această primă ipoteză este însă contrazisă de directoarea şcolii din Moviliţa unde fata studia.

„Din ce am vorbit cu colegii ei de clasă am aflat că a fost la o petrecere sâmbătă seara şi a cam întârziat acasă. Chiar mama ei s-a dus să o ia de acolo şi nu a vrut să plece cu ea“, a declarat Eugenia Hrubaru, directoarea şcolii. Ea ne-a mai spus că Mariana era o elevă retrasă. Colegii de clasă spun că era şi foarte sensibilă.

Georgiana era încadrată în gradul 1 de invaliditate după ce, la vârsta de patru ani, a ingerat accidental sodă caustică, fapt care i-a provocat grave probleme la nivelul esofagului. „Trebuia să se opereze şi probabil că era stresată“, a mai spus Eugenia Hrubaru.

Profesoara de chimie susţine că în ultima vreme s-a arătat interesată de componenţa şi efectele a diferite substanţe. „Acum doamna de chimie se învinovăţeşte că ar fi vina ei“, a mai spus Eugenia Hrubaru. Mama Georgianei le-a spus anchetatorilor că ar fi aflat de un mesaj pe care fata i l-ar fi trimis sâmbătă seara unei colege, pe telefonul mobil, în care îi spunea acesteia că vrea să se sinucidă, dar nu a fost luată în serios.

S-a aruncat de pe pod

O adolescentă de 17 ani din Braşov de pe un pod de la ieşirea din oraş direct în faţa unui tren. Nimic din ce a făcut fata în ultimele zile nu anunţa o astfel de tragedie.

Duminică seara a plecat de acasă şi s-a dus la podul de la Dîrste. Şi-a dat adidaşii jos din picioare şi a stat ascunsă în tufe până a auzit că vine trenul. A sărit direct în faţa garniturii şi, deşi mecanicul a observat-o, nu a mai avut cum să oprească trenul.

Cătălina nu a lăsat niciun bilet prin care să îşi justifice gestul şi nu avea probleme. „Fata era elevă în clasa a XI-a. Nu avea probleme la şcoală. Avea note bune şi nu avea absenţe. Şi acasă avea o situaţie bună. Acum două zile a întrebat-o pe mama ei cum i s-ar părea dacă ea ar dispărea de acasă“, a declarat comisar Nelu Ilie, din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Braşov.

S-a spânzurat din cauza prietenilor

În urmă cu o săptămână o elevă din clasa a IX-a din Călimăneşti, judeţul Vâlcea, s-a spânzurat în camera de cămin pentru că două colege au râs de ea că are păduchi. Lângă ea a fost găsit un bilet în care ea îşi explica gestul „Mami, m-am omorât din cauza Minodorei şi a Laurei”. Poliţiştii au găsit în timpul cercetărilor şi un jurnal al fetei în care era scris „adio mamă” şi „adio tată”.  A mai contribuit Alina Roman

„Adolescenţii fac un apel disperat”

Medicul psihiatru Florin Tudose a explicat că, la vârsta adolescenţei, sentimentele sunt foarte furtunoase, iar oscilaţiile emoţionale sunt maxime. „Este vârsta la care se petrec aşa-zisele sinucideri adictive, adică sinucigaşul încearcă să-l pedepsească pe cel care i-a făcut ceva. De aici apar astfel de cazuri care te lasă cu gura căscată. Însă, de fapt, acesta este un apel disperat: băgaţi-mă în seamă, ajutaţi-mă, exist!”, a explicat specialistul.

De asemenea, Tudose a mai precizat că au nevoie de o atenţie deosebită adolescenţii care trec prin momente dificile în familie ori au anumite comportamente. „Cei care au fantasme suicidale şi vorbesc despre moarte, despre sinucidere o vor face. Fetiţa din Constanţa ar fi trebuit dusă la psihologul şcolii imediat ce au început întrebările despre acele substanţe”, a mai spus Florin Tudose.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite