De ce se sinucid adolescenţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihiatrii au constatat că numărul tragediilor în care sunt implicaţi copiii creşte îngrijorător. Două fete în vârstă de 14 ani şi-au pus capăt zilelor din dragoste, în aceeaşi zi, una într-o comună doljeană, cealaltă într-un sat ieşean.

O adolescentă în vârstă de 14 ani, din comuna doljeană Celaru, s-a spânzurat sâmbătă în magazia din curtea casei. Mihaela Păunescu era cea mai bună elevă a şcolii din Celaru.

 Era în clasa a VIII-a şi se pregătea pentru primul examen adevărat din viaţa ei: cel de intrare la liceu. În urmă cu două luni, fata s-a îndrăgostit de un băiat mai mare cu cinci ani decât ea. Lucrurile mergeau relativ bine între cei doi până la un moment dat când tânărul şi-a dat seama că diferenţa de vârstă este o barieră între ei.

 “Băiatul nu are nicio vină. El i-a spus Mihaelei că ar fi mai bine să-şi vadă de şcoală şi că e prea mică pentru el”, povesteşte o vecină a familiei Păunescu.

Nu a suportat despărţirea


Fata nu a putut suporta despărţirea de iubitul ei. S-a destănuit prietenelor că viaţa fără Laurenţiu nu are niciun rost. A hotărât să-şi pună capăt zilelor sâmbăta trecută, cu o zi înainte de ziua de naştere a fostului ei prieten. Trupul neînsufleţit al adolescentei a fost găsit de tatăl ei.

“Am venit de la serviciu. Muzica era dată tare în camera fetei. Am intrat şi am văzut nişte pastile pe pat şi ceva scris pe calculator. Am citit şi mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva cu fetiţa mea. Am ieşit în curte şi am văzut uşa întredeschisă la magazie.

Am intrat şi am văzut-o atârnată într-o coardă cu care se juca când era mică”, povesteşte cu lacrimi în ochi Ionel Păunescu, tatăl Mihaelei. A lăsat un bilet de adio pe calculator. Fata le cerea iertare părinţilor pentru ce le-a făcut şi voia un singur lucru: să fie înmormântată duminică, de ziua lui Laurenţiu. 

A băut insecticid

În urmă cu două săptămâni, o altă adolescentă în vârstă de 14 ani, elevă în clasa a VIII-a la o şcoală din satul constănţean Potârnichea, s-a sinucis  după ce a băut insecticid. 

Conform poliţiştilor, adolescenta suferea de mai mult timp din cauza faptului că mai multe colege de clasă vorbeau urât despre ea. Mama fetei le-a declarat anchetatorilor că ar fi aflat despre un mesaj pe care Mariana i l-ar fi trimis sâmbătă seară unei colege, pe telefonul mobil, în care îi spunea că vrea să se sinucidă, dar că nu a luat-o în serios.

„Spânzurarea, cea mai umilitoare formă de suicid“

Numărul adolescenţilor care se sinucid din dragoste sau din cauza bârfelor celor din anturaj este tot mai mare, avertizează psihiatrii. Potrivit prof. Florin Tudose (foto), de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, acest tip de sinucidere se numeşte “adictivă”. Prin ea se încearcă pedepsirea celui care a produs suferinţă sinucigaşului.

“Aici nu este vorba despre o depresie sau despre o tulburare psihică. În cazul unei sinucideri adictive, sinucigaşul urmăreşte distrugerea celui care l-a făcut să sufere. De exemplu, fata din Dolj a ales să-i facă «cadou» o moarte băiatului care nu i-a împărtăşit iubirea, tocmai pentru a-l face vinovat de moartea ei.

Modul prin care s-a sinucis reprezintă, din punct de vedere cultural, cea mai umilitoare formă de suicid”, a explicat prof. Tudose. Acelaşi mecanism psihologic a funcţionat şi în cazul adolescentei din Constanţa, care s-a omorât pentru a le pedepsi pe colegele care spuneau răutăţi pe seama ei sau în cazul tinerei din Iaşi, părăsite de iubit.

 “În toate cele trei situaţii se poate vorbi despre o sinucidere fără speranţă. Dacă ar fi existat măcar o urmă de încredere în viitor, atunci adolescentele recurgeau la tentative de suicid prin care să atragă atenţia asupra lor”, a mai spus psihiatrul.

Spânzurată în grajd

Silvia Dău (14 ani), din satul Gârbeşti (judeţul Iaşi), s-a spânzurat la sfârşitul săptămânii trecute de o grindă a grajdului din
gospodărie. Printre vecini s-a vehiculat ideea că prin gestul său ar fi încercat să ascundă o sarcină rezultată în urma unei relaţii cu un băiat dintr-un sat vecin.  Unchiul său, Costică Răchită, şi restul familiei exclud însă această posibilitate. 

Părinţii fetei, Maria şi Virgil Dău, au plecat sâmbătă de acasă spre biserica adventistă din sat, la predică. Silvia a rămas în casă. „Sora mea a venit la amiază la biserica adventistă. Silvia a rămas acasă cu un copil mic să aibă grijă de el.

Mi-a spus că nu erau certate deloc şi că, la plecare, fata nu era supărată”, povesteşte unchiul fetei.  Cu toate acestea, fata a fost găsită de un frate mai mare atârnând de o funie legată de grinda grajdului. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite