20.000 de sibieni şi-au lăsat cărţile de muncă la ITM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de cinci ani, mii de sibieni şi-au lăsat cărţile de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Sibiu. Unii dintre ei şi-au găsit de lucru în străinătate, în timp ce alţii

De mai bine de cinci ani, mii de sibieni şi-au lăsat cărţile de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Sibiu. Unii dintre ei şi-au găsit de lucru în străinătate, în timp ce alţii lucrează fără acte, aşa-numita muncă la negru.
"Pe mulţi dintre ei nu îi mai interesează să li se opereze în cartea de muncă anii de activitate.
Roadele
acestui gest se vor regăsi în documentele de pensionare, când aceşti cetăţeni nu vor putea să-şi demonstreze vechimea în câmpul muncii", explică Nicolae Hambasan, inspector-şef adjunct Relaţii de Muncă, în cadrul ITM Sibiu. La ora actuală, în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă sunt înregistraţi 10.171 de angajatori, la care îşi deşfăşoară activitatea 108.352 de angajaţi. La sediul instituţiei se păstrează şi se completează 56.300 carnete de muncă, iar un număr de 46.700 carnete sunt în grija societăţilor, fiind verificate periodic de inspectorii ITM. Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Szombatfalvi-Torok Francis, spune că fenomenul pune în lumină şi o practică mai veche a muncii la negru. "Recent, am fost vizitaţi de Arsenio Fernadez, reprezentantul Ministerului Muncii şi Afacerilor Sociale-Inspecţia Muncii din Spania, care ne-a atenţionat că munca la negru este un fenomen-problemă pentru ţara noastră, o problemă care se poate combate prin măsuri coercitive fiscale, prin măsuri de descurajare şi prin conştientizarea cetăţeanului privind respectarea legislaţiei în domeniu. Noi vom organiza în acest sens marţi (n.r. - astăzi) un seminar la care vor fi prezenţi liderii sindicali şi reprezentanţii patronatelor sibiene. Poate în urma acestui demers, parte din cei care şi-au lăsat cărţile de muncă la noi vor veni să şi le recupereze", spune Szombatfalvi-Torok Francis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite