Cine semnează ca primarul în locul lui Boc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Funar a nominalizat-o în acest sens pe Gabriella Ştefania Ferencz Ziarul Adevărul a obţinut, în exclusivitate, documente ale Primăriei Cluj-Napoca purtând semnătura lui Emil

Gheorghe Funar a nominalizat-o în acest sens pe Gabriella Ştefania Ferencz

Ziarul Adevărul a obţinut, în exclusivitate, documente ale Primăriei Cluj-Napoca purtând semnătura lui Emil Boc, care nu par a fi semnate de acesta.

Aparent, în timp ce Emil Boc nu este la primărie, mai multe persoane din instituţie semnează dispoziţiile primarului şi corespondenţa acestuia în locul lui, imitându-i semnătura. De exemplu, fostul edil al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, a nominalizat-o în acest sens pe Gabriella Ştefania Ferencz, directoare la Direcţia imobile din primărie. Contactată de Adevărul, Ferencz a negat categoric aceste acuzaţii.

Aceaşi sursă care ne-au furnizat documentele au precizat că, în perioada iulie, august, septembrie 2004, existau în primăria de la Cluj trei-patru persoane care semnau în locul lui Boc. Potrivit sursei, persoanele în cauză aparţineau departamentului de învăţământ din primărie şi secretariatului instituţiei.

Experţii grafologi confirmă falsul

Experţii grafologi pe care i-a consultat redacţia spun că, fără nicio îndoială, semnăturile din documentele prezentate nu corespund cu mostrele de semnătură aparţinând lui Emil Boc, ci unei alte persoane.

Este însă imperios necesar ca autorităţile să efectueze o expertiză grafologică pentru a stabili dacă semnăturile de pe aceste documente aparţin sau nu primarului municipiului Cluj-Napoca.

Dacă însă se va dovedi că aceste semnături nu sunt ale lui Emil Boc, se pune problema nulităţii actelor respective şi a altora care s-ar afla în aceeaşi situaţie, precum şi natura penală a faptei săvârşite de persoana care ar fi imitat semnătura lui Boc.

Semnătură doar cu delegare

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ne-a explicat că, în absenţa primarului, în numele acestuia poate semna viceprimarul sau secretarul, dar numai în baza unor competenţe delegate, iar în acest caz aceştia semnează cu propria lor semnătură olografă, folosind sintagma "pentru" înaintea semnăturii. "Dacă el (primarul - n.red.) lipseşte, persoana pe care a delegat-o e obligată să semneze cu semnătură proprie şi cu bară", a spus edilul sectorului 1. "Nu se poate face lucrul ăsta decât prin delegare", a mai spus Chiliman. Andrei Chiliman a precizat, referindu-se la cazuri generale, că, dacă semnătura primarului este imitată, trebuie efectuată o expertiză grafologică şi demarate cercetări pentru a stabili cine a imitat-o. "Acolo unde apare o asemenea situaţie trebuie imediat ca primarul să sesizeze autorităţile şi să se facă cercetări", a adăugat Chiliman.

"Eu, fără niciun fel de ezitare, m-aş duce la Parchet să cerceteze cine şi-a permis acest lucru", a continuat primarul sectorului 1. El ne-a mai spus că nu prea este posibil ca semnătura primarului să fie imitată fără ştirea acestuia. Chiliman a mai spus că, dacă un primar ştie că îi este imitată semnătura şi nu întreprinde nicio măsură, atunci el îşi asumă consecinţele actului juridic şi îşi asumă semnătura cu toate consecinţele legale.

Chiliman a mai arătat că se poate ca în unele cazuri primarul să ştie că i-a fost imitată semnătura, avertizând însă asupra riscului ca acela care imită semnătura să o facă şi în alte situaţii, fără ştirea primarului în cauză. "Nu ai de ce să dai altcuiva dreptul să semneze în loc", a conchis Andrei Chiliman, menţionând că un director dintr-o primărie nu are dreptul să semneze în locul primarului, pentru că nu are competenţe delegate.

Gabriella Ferencz: "Nu are rost să comentez"

Contactactă telefonic, Gabriella Ştefania Ferencz a fost surprinsă de acuzaţiile aduse de Gheorghe Funar. Ea ne-a replicat că "domnul Funar vorbeşte fără să ştie ce vorbeşte". Întrebată dacă a semnat vreo dispoziţie în locul lui Emil Boc imitându-i semnătura, Gabriella Ferencz a negat acuzaţia senatorului PRM. "Doamne fereşte, Doamne fereşte, cum se poate aşa ceva? Dumneavoastră îl credeţi?", a mai spus ea.

Funar a cerut comisie de anchetă

Senatorul PRM Gheorghe Funar a cerut înfiinţarea unei comisii senatoriale de anchetă, care ar trebui să investigheze ce se întâmplă la Primăria din Cluj. Funar a declarat, în plenul Senatului, că sunt mai multe dispoziţii ale lui Boc care au fost "semnate în fals" de Gabriella Ştefania Ferencz, "avansată la rang de subprimar". "În timp ce primarul este la Bucureşti sau în SUA, la primărie se semnează documentele falsificându-se semnătura acestuia", a afirmat Funar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite