O şedinţă furtunoasă la primăria Gruiu (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe comune ale ţării, politica edilitară se face în spiritul lui Caragiale, dar nicăieri ca la Gruiu. Înjurături, scălâmbăieli şi bufnituri. E şedinţă de Consiliu Local la Gruiu. După câteva zile vine presa. Personajele se explică. Din nou înjurături. Presa pleacă, tragicomedia continuă.

De la alegerile locale încoace, în sala de şedinţe a Consiliului Local Gruiu, doi Ioni se tot ciocnesc: primarul Ion Samoilă, ales PNL, şi consilierul Ion Bănică, ales PRM. Şi cum ambii „ioni“ sunt încărcaţi cu sarcină negativă, nu e de mirare că se resping ca polii unui magnet.

Expoziţiunea

Foşti contracandidaţi în campania electorală pentru obţinerea funcţiei de edil-şef al comunei Gruiu, Samoilă şi Bănică nu au reuşit să îngroape securea războiului.

Bănică, un consilier zelos, cere permanent socoteală primarului şi colegilor din consiliu. Multe dintre dispute au ajuns prin tribunale. Cei doi au nu mai puţin de 17 procese. Ce nu ajunge la instanţe se rezolvă „local“, prin orice mijloace, inclusiv cu pumnul.

 Scânteia care aprinsese situaţia inflamată de la şedinţa de consiliu local din 28 ianuarie venea de la trei case mistuite de flăcări, vizavi de vila domnului Bănică. La rându-i, consilierul comunal Bănică luase foc că de ce numai două dintre case fuseseră reconstruite.

Una avusese asigurare, alta ar fi fost reclădită prin ordin direct de la primar, iar cea de-a treia, a unora plecaţi în America, nu fusese reclădită deloc. De aici scandal, injurii, „’mnezeii mamii lui!“, ca-n „Telegramele“ lui Caragiale. Pe post de Costăchel Gudurău îl avem pe Bănică Ion, primarul Samoilă întruchipându-l perfect pe conu’ Raul Grigoraşcu.

În ziua cu pricina, poliţiştii locali au apărut într-o clipită „scrufulos“ la datorie, scoţându-l pe Bănică din şedinţă, după ce a fost „ciufulit“ de primar. Numai că, păţit, acesta înregistrase pe video şi pe reportofon toată tărăşenia şi o dăduse „anonimă“ la B1 TV.

Scenă cu poliţişti lipsă

Marţi, 10 februarie, cei 10.300 de locuitori ai comunei nu au avut nici pază şi nici ordine. Asta fiindcă cei trei poliţişti din Gruiu, în frunte cu şeful de post Neacşu Dumitru, s-au declarat plecaţi la tragere. Grijulii, ca să fie siguri că sub nicio formă nu s-ar fi putut da o spargere la sediul de Poliţie, cei trei zăvorâseră poarta instituţiei cu un lăcăţel de bicicletă.

Pentru serviciile lor făcute unora şi altora, agentul Iordache Aurelian primeşte o leafă între 1.000 şi 1.200 de lei lunar. Şeful său, Dumitru Neacşu, primeşte până la 2.000 de lei. Amândoi au fost spectatori plătiţi la reprezentaţia din Primărie.

La intrarea în Primărie, o limuzină Audi Q7 dădea de veste că primarul era în sediu. În incintă, cetăţeni cu probleme, secretare, funcţionari, viceprimar, secretar de primărie şi primar. Ultimii, în biroul primarului.

Intriga

În birou, aşezat de 2+1 mandate pe scaunul de primar, îmbrăcat la costum cu cravată, domnul Samoilă, zis Neamţu’, părea gata să rezolve orice problemă a concetăţenilor săi care aşteptau pe la uşi.

Domnul Samoilă începe furtunos: „Cu acest Bănică, care m-a reclamat, am 17 dosare pe care deja le-am câştigat. Toate au fost dosare penale şi nu au fost câştigate pe pile, chiar dacă el zice că am relaţii peste tot. Oful lui e să se ia de familia mea, de fata mea care a terminat şefă de promoţie la Academia de Poliţie. Şi nu e cazul să o terfelească el pe fata mea, el, care nu a terminat decât un liceu.

Ba el e cel care a păcălit oameni de 83 de ani, cărora le-a luat pământul şi le cere 1.000 de metri dacă le câştigă dosarele. Avem acte care dovedesc asta. Spune că am parc de maşini. Într-adevăr, am maşini, dar am şi 800 de oi în curte, 30 de vaci, cai, tractoare, pământ pe care îl lucrez, am justificare pentru asta. Eu nu ştiu de unde are el atâtea maşini pe care le are. Noi avem în consiliu patru directori de şcoală, iar la B1 TV a zis că ce vorbesc grohăitoarele alea! Dacă ăsta este limbajul dânsului, să şi-l păstreze pentru el!“.

„Explicaţiunea“ primarului

Îşi şterge cu un şerveţel fruntea asudată de transpiraţie şi continuă: „În şedinţă am zis, «domne, zii ce vrei, fă ce vrei, numai nu te lua de familia mea». Nu m-am mai controlat şi m-am ridicat la el. M-au luat consilierii în braţe, să mă oprească. Atunci a prins momentul şi a filmat. A fost mai isteţ. A fost chemată poliţia şi l-au dat afară din sală. Au dosare poliţiştii, au dosare preoţii, toată lumea. Miza e că vrea să fie primar. Dar va fi suspendat şi din consiliu cât de curând...“.

Intră Titi şi Tănţica

Chemat în grabă pentru mărturisire, consilierul Dumitru Constantin (58 de ani), zis Titi, s-a prezentat la raport. Primarul îl recomandă ca fiind un legumicultor fruntaş, care are o seră ultramodernă făcută cu fonduri SAPARD.

Când vorbeşte, dinţii lui nea Titi sclipesc auriu în lumina neonului. Îmbrăcaţi în metal galben (aur?), dau acel zâmbet fermecător a la Benny Hill. „Acest om, Bănică, la fiecare şedinţă face scandal la adresa primarului, mereu se ia de el şi de copiii lui. Îl scălâmbă, a scos limba la el şi i-a arătat că şi-a pus dinţii. De noi, consilierii, a zis că suntem nişte marionete, că ne bagă penal, că săltăm mâna tot timpul. Ne-a ameninţat chiar cu Vadim Tudor.

Cere la şedinţe tot felul de copii după acte“. A urmat Cerchez Constantina (37 de ani), alintată Tănţica. Domnia sa profesează ca asistent la dispensar. Luată în grabă, venise cu uniforma de lucru: „În toate şedinţele de consiliu, domnul Bănică ne face proşti, inculţi, iar pe noi, femeile, vaci. Iar când filmează, filmează numai pe domnul primar şi pe domnul secretar şi tot timpul spune ba că sunt mafioţi, ba că sunt huligani, ba că fură...“.

Punctul culminant

Apare în scenă doamna consilier Soare Alexandrina (60 de ani) „o tânără pensionară“, cum o defineşte domnul Samoilă, învăţătoare la şcoală. Nu vorbeşte fără să ceară, în prealabil, permisiunea păstorului urbei. „Mă scuzaţi, dom’ primar, mă lăsaţi să...?“, începe timid dumneaei.

Primarul aprobă. „La ultima şedinţă s-a umplut paharul. S-a umplut de tot şi-a dat pe dinafară. După fiecare punct de pe ordinea de zi, din iunie, de când a fost ales, numai domnul Bănică vorbeşte. Chiar după prima şedinţă a zis că suntem o adunătură de proşti. Ne-a făcut hoţi, incompetenţi şi inculţi. Pe noi, femeile, ne-a făcut şi vaci. A zis: «Ce mai vreţi, vacilor?»
Şi-a scos şi limba...“, spune răvăşită doamna învăţătoare.

Epilog

Ce va mai fi la Gruiu, se va mai vedea. Cert este că nici unul dintre combatanţi nu este dispus să lase impresia
că-i dă celuilalt câştig de cauză. Drept pentru care locuitorii din Gruiu vor avea încă multă vreme distracţia supremă: pâine şi circ.

image

Bănică mereu se ia de primar şi de copiii lui. Îl scălâmbă, a scos limba la el şi i-a arătat că şi-a pus dinţii.

image


Dumitru Constantin
consilier local

image
image

Domnul Bănică ne face proşti, inculţi, iar pe noi, femeile, vaci.

image


Cerchez Constantina
consilier local

Ion Bănică se vrea justiţiar

Din punctul său de vedere, domnul Bănică se consideră un justiţiar. „Singur împotriva tuturor!“, îi place să se autodefinească. Dar în acelaşi timp, ca un răsfăţ secret al propriului orgoliu, se consideră a fi şi vânat. Drept pentru care şi-a montat 12 camere de luat vederi la vilă şi şi-a luat două maşini de teren solide ca, „dacă intră hoţii ăştia în mine, măcar să scap cu viaţă“.

„În campania din 2004 m-am trezit cu cazierul primarului în cutia poştală. Atunci am aflat că a făcut doi ani şi două luni de puşcărie. Deşi sunt născut la Gruiu, în 2002 m-am întors aici şi am vrut să fac o afacere. Am pus adaos comercial, la ce am deschis în curte la mine, de 5%. El nu! Că el şi-a pus la afacerea lui 60%, şi că îşi pierde clienţii. De-atunci a luat foc! E un analfabet. Niciodată nu a citit nimic în şedinţe. Nu le-am făcut vaci pe consiliere, ba chiar le-am copiat extrase din lege ca să le citească. Mai ales că cei 14 consilieri ai lui nu cunosc şi nu respectă nicio lege“.

image

Nu le-am făcut vaci pe consiliere, ba chiar le-am copiat extrase din lege ca să le citească. Mai ales că cei 14 consilieri ai lui nu cunosc şi nu respectă nicio lege

image


Ion Bănică
consilier local

image


Pentru că se crede urmărit din toate poziţiile, Ion Bănică şi-a montat pe casă 12 camere video

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite