Un fost securist din ministerul lui Udrea gestionează fonduri europene de 4,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea
Elena Udrea

Gabriel Laurentiu Friptu, directorul Autoritatii de Management a Programului Operational Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale şi a Turismului (MDRT) condus de ministrul Elena Udrea a fost ofiţer de Securitate. Directorul gestionează fonduri europene de 4,4 milioane de euro, iar pe vremea regimului comunist, el le-a adus grave prejudicii libertăţilor fundamentale ale omului, dupa cum a stabilit CNSAS.  

Gabriel Friptu a fost verificat din oficiu de CNSAS având în vedere funcţia de director pe care o deţine în cadrul MDRT.

Funcţionarii CNSAS au descoperit că şeful fondurilor UE pentru dezvoltare regională era înainte de 1989 locotenent major în cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti, Serviciul 130. Din acesta poziţie, directorul de astazi "a dispus urmărirea unor persoane cu o atitudine politică necorespunzatoare", dupa cum se arată în cererea de chemare în judecata înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, scrie Ancheteonline.ro

Fostul locotenent dirija reţeaua informativă  "pentru cunoaşterea preocupărilor prezente ale ‘Secuiului’, a atitudinii sale politice şi a naturii relaţiilor pe care le întreţine cu legăturile sale".

"Avându-se în vedere că obiectivul s-a mutat într-o nouă locuinţă, pentru cunoaşterea cercului actual de relaţii, a preocuparilor şi a intenţiilor de viitor, se vor folosi mijloace T.O. (tehnica operativa) de tip I.C.T. (interceptarea convorbirilor telefonice) şi în funcţie de rezultatul măsurilor intreprinse se va studia posibilitatea introducerii de mijloace T.O. complexe la domiciliul lui Secuiul", se mai arată în documentele de la dosar.

Actualul director poate fi pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.

4,4 miliarde de euro sunt alocate de UE Programului POR. Rata proiectelor aprobate este de 40%", preciza Gabriel Friptu. Cele mai multe fonduri au fost solicitate pentru domeniul social (3,6 miliarde de euro) şi transporturi (2,8 miliarde de euro), în timp ce pe ultimele locuri s-au clasat dezvoltarea urbană (1,1 miliarde de euro) şi mediul de afaceri (un miliard de euro).

Potrivit site-ului MDRT, "Programul Operational Regional 2007 - 2013 (REGIO) este unul dintre programele operaţionale româneşti agreate cu Uniunea Europeana şi un instrument foarte important pentru implementarea strategiei naţionale şi a politicilor de dezvoltare regională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite