Camere de supraveghere în şcoli, în variantă englezească: „Big brother” supraveghează vestiarele şi toaletele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele video monitorizează desfăşurarea examenului de Bacalaureat, în liceele româneşti
Camerele video monitorizează desfăşurarea examenului de Bacalaureat, în liceele româneşti

În timp ce folosirea camerelor de supraveghere pentru examene a fost o măsură cotroversată în România, peste 200 de licee din Marea Britanie au echipamente de înregistrare instalate în toalete şi în vestiare.

La King Ecgbert School din Sheffield, adolescenţii care merg la baie nu sunt niciodată complet singuri: camere video sunt instalate în toate cele 12 toalete, informează Associated Press.

Aceasta este doar una din cele peste 200 de şcoli britanice care au instalate camere de supraveghere în toalete şi vestiare, conform informaţiilor activiştilor pentru dreptul la intimitate.

Directorul şcolii, Lesley Bowes, a argumentat că supravegherea video este o măsură pentru siguranţa studenţilor.  Înregistrările camerelor de supraveghere sunt vizualizate doar în cazul în care se reclamă activităţi suspecte, de exemplu cazuri de hărţuire între tineri. Elevii care fumează în incinta liceelor sunt un alt caz exemplificat. Directorul a respins orice sugestie că înregistrările ar putea conţine imagini cu studenţii în ipostaze intime. „Camerele nu sunt nici măcar aproape de cabinele toaletelor”, a declarat Lesley Bowes pentru AP.

În total, 207 şcoli din Anglia, Scoţia şi Wales au instalate camere video în toalete şi vestiare, conform Big Brother Watch, care a solicitat aceste informaţii de la 4.100 de instituţii de învăţământ. Dintre acestea, aproape jumătate nu au răspuns însă.

Nu se ştie unde sunt şi cum sunt amplasate camerele de supraveghere în asecte şcoli, cine urmăreşte înregistrările şi ce conţin acestea. În comparaţie, în SUA nu este permisă folosirea camerelor video în locuri în care oamenii se aşteaptă la un anumit  nivel de intimitate, cum sunt cele menţionate.

În total, Big Brother Watch estimează că elevii şi angajaţii liceelor britance sunt monitorizaţi de mai bine de 100.000 de camere video.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite