O civilizaţie americană veche a dispărut din cauza schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O civilizaţie americană veche a dispărut din cauza schimbărilor climatice
O civilizaţie americană veche a dispărut din cauza schimbărilor climatice

O serie de seisme puternice, cumulate cu manifestarea unor schimbări climatice, au condus la dispariţia celei mai vechi civilizaţii americane, localizată în urmă cu peste 5.000 de ani în regiunea Caral din Peru, potrivit unor studii recente, informează AFP.

Aflat la 20 km de ţărmul Pacificului, la poalele Anzilor, situl arheologic Caral-Supe îşi etalează comorile pe o suprafaţă de 620 de ha pe care se află piramide, terase, temple, complexe ceremoniale şi locuinţe.

Mai citiţi şi:


Caral-Supe, înscris din iunie în Patrimoniul mondial UNESCO, este considerat o adevărată bijuterie pentru arheologia peruană, contemporan cu Egiptul Antic.

Locul a fost redescoperit în urmă cu 15 ani de către arheologul Ruth Shady. Ea a deschis şantierul arheologic ce a permis stabilirea datei de naştere a civilizaţiei Caral, cu 44 de secole mai bătrână decât imperiul Inca.

Această societate sofisticată a fost ridicată printr-o planificare urbană fără precedent în America, pornind de la cunoştinţe aprofundate de inginerie, astronomie şi medicină.

image

La întrebarea cum poate fi explicată dispariţia acestei civilizaţii în urmă cu 3.600 de ani, după aproape 1.500 de ani de prosperitate încearcă să răspundă Shady.

Potrivit acesteia, cea mai probabilă ipoteză este că prăbuşirea civilizaţiei Caral a fost provocată de o succesiune de dezastre naturale. Rezultatele studiului coordonat de Ruth Shady în colaborare cu Universităţile americane din Florida şi Maine au fost publicate în ultimul număr al revistei PNAS.

Conform analizei straturilor de sedimente ce acopereau situl arheologic, la început a fost probabil un seism foarte puternic, cu o magnitudine de peste 7.0 grade pe scara Richter, sau o serie de seisme urmate de alunecări de teren de pe versanţii din împrejurimi.

După care, ploile torenţiale şi inundaţiile aduse de fenomenul climatic ciclic "El Nino" au acoperit totul cu apă. În cele din urmă, vânturile puternice, combinate cu o perioadă extinsă de secetă, a dus la acoperirea sitului cu dune de nisip, făcând agricultura impracticabilă pentru puţinii reprezentanţi ai cuvilizaţiei Caral ce au supravieţuit primului val de cataclisme.

Însă, acest sit arheologic este departe de a-şi fi epuizat secretele. Arheologii sunt nedumeriţi de faptul că nu au găsit încă un cimitir sau o necropolă în această regiune, deşi au folosit un georadar şi au săpat în şapte zone distincte în speranţa că vor găsi resturi omeneşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite