Pogea: PIB-ul ar putea scădea cu 6,5 la sută în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut ar putea scădea cu 6,5 la sută, la finalul anului 2009, dacă în următoarele trimestre acesta nu va înregistra creşteri, a declarat miercuri seară ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, la Realitatea TV.

"Am făcut diferite scenarii pornind de la ideea ce s-ar întâmpla dacă, spre exemplu, rezultatele trimestrului unu s-ar proiecta pe întreaga perioadă, deci în următoarele trimestre nu am mai avea creştere, ar fi zero. Atunci am ajunge la 6,5 la sută scădere. Descreşterea economiei s-ar putea să nu se fi oprit", a declarat Gheorghe Pogea.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că deficitul bugetar va creşte cu "cel puţin cât nerealizarea veniturilor".

Recent, Lucian Croitoru, consilierului guvernatorului BNR, a previzionat o posibilă contracţie a Produsului Intern Brut cu şase la sută, în 2009, momentul revenirii pe creştere urmând să vină abia în trimestrul trei din 2010, potrivit Agerpres.

Aşteptările cele mai răspândite în rândul analiştilor vizează o contracţie între trei şi patru la sută a PIB-ului, în 2009, cu o revenire pe creştere în primul trimestru din 2010, potrivit unui raport al Băncii Transilvania Asset Management (BTAM).

Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 6,2 la sută, în termeni reali, în primul trimestru din anul 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, cifrându-se la 96,521 miliarde lei preţuri curente şi s-a redus cu 4,6 la sută faţă de trimestrul patru al anului 2008, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite