Un satelit NASA a suprins o nouă explozie solară uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozie solara
Explozie solara

Pe 6 decembrie satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO) a surprins o nouă explozie solară uriaşă, mult mai puternică decât cea înregistrată de dispozitivele NASA în luna noiembrie.

Potrivit ediţiei electronice a revistei Popular Science (popsci.com), fluxul de plasmă solară nu se îndreaptă către Terra, iar din acest motiv specialiştii afirmă că nu există riscul ca explozia solară de luni să afecteze sateliţii de pe orbita terestră sau dispozitivele electrice şi electronice de la suprafaţa Terrei.

Noua erupţie s-a produs în emisfera sudică a Soarelui, iar filamentul de materie solară expulzat în spaţiu se întinde pe o suprafaţă de peste 700.000 de kilometri, echivalând dublul distanţei dintre Terra şi Lună. Totodată, această ejecţie de plasmă solară a fost cu 96.000 de kilometri mai lungă decât cea înregistrată în timpul precedentei explozii solare, ce s-a produs în luna noiembrie, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, vântul solar care transportă particulele expulzate de Soare, a trecut, în noaptea de marţi spre miercuri, deasupra regiunilor polare al Terrei, "atingând uşor" câmpul magnetic terestru şi generând spectaculoase aurore boreale deasupra Suediei, în apropiere de Cercul polar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite