5 paşi pentru a avea dinţii mai sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5  paşi pentru a avea dinţii mai sănătoşi
5 paşi pentru a avea dinţii mai sănătoşi

Lipsa unui dinte, durerea sau infecţiile dentare influenţează modul în care vorbeşti, mănânci şi socializezi, problemele la acest nivel afectând nu doar sănătatea fizică, ci şi pe cea psihică. Iată câteva reguli simple care te vor ajuta să ai dinţi frumoşi şi sănătoşi.

Specialiştii atrag atenţia că orice afecţiune orală trebuie tratată, deoarece poate duce la probleme serioase de sănătate. Numeroase studii au arătat că există o legătură între afecţiunile dentare şi alte probleme de sănătate, precum diabetul, bolile de inimă sau chiar naşterile premature.

În plus, persoanele care au probleme cu dantura au mai puţină încredere în ele, ceea ce le afectează viaţa socială şi profesională.  Acestea sunt doar câteva motive care evidenţiază cât de important este să iei măsuri pentru a‑ţi îmbunătăţi sănătatea orală.

1 Foloseşte cu regularitate aţa dentară

Ideal ar fi să foloseşti zilnic aţa dentară. În acest fel reuşeşti să cureţi zone în care periuţa de dinţi nu ajunge, îndepărtând mai eficient placa dentară care se formează între dinţi şi la baza gingiilor. Aceste depuneri pot duce la parodontoză, afecţiune al cărei risc este şi mai crescut dacă fumezi, suferi de diabet sau de gingivită.

Pentru a urma în mod corect procedeul de curăţare, trebuie să rupi o bucată de aproximativ 18 cm de aţă dentară, ale cărei capete să le înfăşori în jurul degetelor mijlocii. Întinde aţa şi trece-o uşor, de sus în jos, printre toţi dinţii, iar apoi curăţă cu blândeţe baza fiecărui dinte, aproape de linia gingiei.


2 Periază-ţi dinţii corect

Probabil ştii deja că este indicat să îţi periezi dinţii de cel puţin două ori pe zi, însă este foarte important şi cum faci acest lucru. Astfel, este bine să aloci măcar trei minute spălatului pe dinţi şi să foloseşti o periuţă de mici dimensiuni, pentru că în acest fel ajungi mai uşor şi la dinţii din spate.

Periajul trebuie făcut cu mişcări circulare sau verticale. De asemenea, asigură-te că foloseşti o pastă de dinţi cu fluor, ce întăreşte smalţul dentar.

3 Nu uita să-ţi cureţi limba

Multe persoane neglijează curăţarea limbii, deşi aici se formează poate mai multe bacterii decât pe dinţi. Pentru a curăţa limba poţi folosi un dispozitiv special creat în acest scop sau chiar periuţa ta de dinţi. În acest fel, vei scăpa şi de mirosul neplăcut al respiraţiei.

4 Renunţă la fumat

image

Apelează la periajul profesional măcar o dată pe an



Fumatul afectează nu doar sănătatea, ci şi aspectul dinţilor. Astfel, nicotina pătează smalţul acestora, iar aspectul de dinţi îngălbeniţi poate rămâne mult timp, chiar şi după ce ai renunţat la fumat. În plus, acest viciu favorizează formarea plăcii bacteriene şi, implicit, apariţia bolilor gingivale.

Fumatul scade şi nivelul de oxigenare a sângelui, ceea ce îngreunează vindecarea infecţiilor orale. De asemenea, statisticile arată că persoanele care fumează şi consumă alcool cu regularitate sunt de 15 ori mai predispuse la apariţia cancerului bucal.

5 Consultă periodic medicul dentist

Consultul stomatologic periodic şi curăţarea profesională a dinţilor sunt cele mai bune căi de a preveni apariţia afecţiunilor orale sau de a stopa agravarea problemelor deja apărute.

Afecţiunile dentare trec de multe ori neobservate fără un control de specialitate, cele mai multe persoane ignorând sângerarea sau sensibilitatea gingiilor, de exemplu. De aceea, medicii recomandă ca dantura să fie verificată la fiecare şase luni.

image

Specialistul nostru
Dr. Nicoleta Iorga


medic stomatologie generală

Pentru a preveni apariţia cariilor, este recomandat să se evite consumul de alimente dulci între mese. Însă a avea dinţii sănătoşi nu depinde doar de o alimentaţie echilibrată, ci, mai ales, de o igienă orală corectă. Aceasta constă în primul rând în periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi, timp de circa trei minute.

De asemenea, la menţinerea unui zâmbet atrăgător contribuie şi vizitele periodice la medicul stomatolog. Aceste controale au rolul de a preveni sau de a depista afecţiuni ale dinţilor cu mult înainte să le remarcaţi sau să devină dureroase. Pentru întărirea smalţului dentar este esenţial să folosiţi o pastă de dinţi cu fluor.

Apa de gură este şi ea recomandată, datorită faptului că, prin clătire, poate ajunge în spaţii din cavitatea bucală ce nu pot fi curăţate cu periuţa de dinţi. Astfel, după fiecare periaj dentar, clătiţi-vă cu apă de gură timp de 20-30 de secunde.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite