Se fac reduceri de personal în sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a definitivat un nou normativ de personal pentru unităţile sanitare cu paturi, aflat în dezbatere publică, potrivit căruia va exista un post de medic la 5-15 paturi, şi care dă posibilitatea reducerii de personal.

Astfel, vor fi un medic angajat la 70-100 paturi şi un cadru mediu sanitar la 30-50 paturi pe tură. Pentru sanatorii s-a prevăzut un post de medic la 30-45 paturi şi un post de asistent medical la 20-30 paturi pe tură, informează Realitatea.net.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2 - 115 de persoane din categoria TESA (tehnic, economic, social, administartiv) în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din proiect. Astfel, peste 3.100 de persoane din aceste categorii vor fi restructurate.

Potrivit noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, elimininându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent.

Şi pentru asistenţa medicală acordată în unităţile, secţiile sau compartimentele de cronici se va îmbunătăţi normativul. Dacă până în prezent exista un post de medic la 20 paturi şi un post de cadru cu studii medii la 18 paturi pe tură, potrivit noului normativ este prevăzut un post de medic la 18-25 paturi şi un post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi pe tură, în funcţie de necesităţi.

"Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor să angajeze un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie deoarece am îmbunătăţit criteriul de normare în acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Normativul va fi aplicat în toate unităţile sanitare, indiferent dacă se află sub coordonarea Ministerului Sănătăţii sau sunt deja transferate autorităţilor locale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite