Cine salvează onoarea baschetului din Capitală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine salvează onoarea baschetului din Capitală?
Cine salvează onoarea baschetului din Capitală?

Legendarele dueluri Steaua - Dinamo, care altădată umpleau până la refuz Sala Floreasca sau Sala Polivalentă, au devenit de mult istorie. Ultima întâlnire dintre cele două echipe într-un meci oficial de primă divizie datează de aproape un deceniu.

image

Adrian Popa
redactor sport

Marea decădere a aparţinut Stelei care în mai puţin de 20 de ani a ajuns de la glorioasele dispute cu Maccabi Tel Aviv din cupele europene la dueluri în anonimat prin Divizia B. Şi asta după ce timp ce câţiva ani baschetul stelist nu a existat deloc.

Trist. Dar nu atât de trist pe cât ar putea fi. Baschetul bucureştean ar putea atinge în sezonul viitor fundul prăpastiei. Groapa Marianelor. Cu Rapid deja retrogradată în Divizia B, cu Sportul Studenţesc orbecăind de ani buni în eşalonul secund şi cu Steaua având şanse mici de accedere pe prima scenă, Capitala ar putea rămâne fără reprezentantă în prima divizie. Din cauza dificultăţilor financiare, secţia de baschet a clubului Dinamo este foarte aproape de desfiinţare.

Jucătorii nu şi-au primit salariile de luni bune, veteranii echipei se vor retrage, străinii au părăsit deja clubul, iar cei câţiva tineri nu îşi doresc să rămână pentru a asista la scufundarea corabiei. Cea mai titrată echipă din România, 22 de trofee de campioană, pare a împărtăşi aceleaşi suferinţe prin care a trecut şi marea sa rivală, Steaua.

Niciodată în istoria de aproape 60 de ani a Diviziei A, Bucureştiul nu a lipsit din peisajul baschetbalistic! Începând cu gaşca din Bariera Vergului a profesorului Davidescu, care a dat naştere Metalului 23 August, continuând cu Steaua şi Dinamo, dar şi celebrele echipe ale Politehnicii Bucureşti sau ale Academiei Tehnice Militare, Capitala a fost mereu acolo şi de cele mai multe ori în top. Nu trebuie uitată nici contribuţia Rapidului şi a Sportului Studenţesc, echipe care au furnizat generaţii întregi de jucători talentaţi.

Acum, însă, totul pare să se năruie. Paradoxal într-un oraş care reuneşte cele mai mari posibilităţi financiare din ţară, nu se găsesc resursele materiale necesare pentru a susţine echipele de baschet. Sau, mai bine spus nu există managerii necesari pentru a atrage aceste resurse. Dacă anul acesta poate fi invocată criza, totuşi nivelul baschetului din Bucureşti este în cădere liberă de ani buni. Este jenant pentru brand-uri de nivelul Steaua sau Dinamo ca un turneu de baschet de stradă, Sport Arena, să atragă mai mulţi sponsori şi spectatori decât două echipe care altă dată erau crema baschetului românesc.

Baschetul din Capitală se învârte în acelaşi cerc vicios pe care într-un fel sau altul cluburile din provincie au ştiut să-l spargă. Faptul că lumea nu mai umple sălile îi face pe sponsori să evite baschetul. Fără sponsori nu există bani pentru a crea echipe de valoare. Fără echipe de valoare, spectatorii nu pot fi atraşi la sală.

Îmi vine greu să cred că dintr-un oraş cu aproape 3 milioane de locuitori nu se găsesc măcar 2-3.000 care să umple o sală. Harlem Globetrotters a atras în Sala Polivalentă aproape 6.000 de oameni. Pentru baschet-spectacol. Au fost foarte mulţi copii.

Sunt convins că o promovare decentă a unui nume precum Dinamo sau Steaua ar putea atrage din nou fanii la sală. Ca pe vremuri. Când se stătea la coadă până pe Dorobanţi pentru un bilet la meci în Floreasca. Dar e nevoie de cineva care să salveze onoarea baschetului bucureştean. Cine va fi acela?

image

Niciodată în istoria Diviziei A, Bucureştiul nu a lipsit din peisajul baschetbalistic!

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite