Cu cât au scăzut salariile la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tăierile de 25%, angajaţii de la stat au primit luna aceasta mai puţini bani la salariu. Până acum, cele mai mici salarii le-au primit profesorii şi funcţionarii publici.


În educaţie, salariul mediu net a scăzut de la aproximativ 1.300 de lei, la circa 960 de lei. Învăţătorii debutanţi şi educatorii, care aveau înainte un salariu net de 800 de lei, au primit minimul brut pe economie, adică 600 de lei. „Şi aici veniturile pierdute sunt mai mari decât reducerea cu 25% a salariului de bază”, spune Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Mai puţini bani pentru navetişti


Acesta mai adaugă că pentru profesorii navetişti salriile sunt şi mai mici pentru că ei n-au mai primit bani de transport anul ăsta. „În cazul multor cadre didactice, veniturile au scăzut cu mult peste cele 25 de procente”, explică sindicalistul.


Degradarea nivelului de trai al profesorilor va afecta direct şi imediat calitatea învăţământului românesc, este convins Ciosu, care aduce în discuţie aceeaşi demotivare a salariatului căzut victimă austerităţii: „Categoric se va prăbuşi calitatea învăţământului. Oamenii vor munci de câţi bani primesc!”, crede Ciosu.


Cu 55% mai puţin la salariul funcţionarilor

În comparaţie cu decembrie 2009, veniturile funcţionarilor publici au scăzut însă cu peste 55%, susţine Liviu Toader, primvicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Explciaţia pentru acest lucru este că din ianuarie au dispărut sporurile. Salariul mediu net al funcţionarilor publici era de 1.000 de lei, la care se mai adăugau sporuri de aproximativ 300 de lei. Per total, în 2009, se ajungea la un venit lunar de peste 1.300 de lei. „Acum, acelaşi funcţionar publica se duce acasă cu doar 850 de lei”, spune Toader.


Statisticile arată că, după reducere, mai mult de 60% din funcţionarii publici au ajuns să încaseze salarii sub 1.000 de lei.

Pe de altă parte, diminuările au dus la creşterea numărului funcţionarilor care iau salariul minim pe economie: „Nu ştim care este procentul acestora, însă este vorba de debutanţi şi de cei fără studii superioare. De exemplu, un referent treapta a II-a a coborât acum la salariul minim pe economie”, explică Toader.

Citiţi şi:

Salarii de mizerie pentru studii superioare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite