VIDEO Dispeceratul Naţional de Gaze: Nu sunt probleme cu importurile de gaze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea de gaze importată fluctuează în permanenţă în funcţie de contracte şi în niciun caz nu se pune problema afectării livrărilor de gaze către consumatorii din România, au declarat în această dimineaţă, pentru „Adevărul”, surse din cadrul Dispeceratului Naţional de Gaze.

Declaraţia vine în contextul în care Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a declarat aseară, la Antena 2, că Rusia a anunţat că va reduce importurile cu două milioane de metri cubi începând cu ora 0.00 în această noapte. Potrivit lui Iancu, Ministerul Economiei ar trebui să se comporte ca într-o situaţie de urgenţă şi să reducă livrările de gaze către consumatorii industriali, pentru a suplini alimentarea pentru populaţie.

Declaraţiile au fost făcute în emisiunea "Vorbe grele".

În schimb, realitatea din această dimineaţă este cu totul alta decât "vorbele grele" ale lui Iancu de seara trecută.

„Cantităţile de gaze importate fluctuează în permanenţă în funcţie de mai mulţi factori, de contracte, de temperaturile de afară, de presiunea din conducte. Nu există nicio problemă în prezent în legătură cu importurile şi în niciun caz nu se pune problema ameninţării consumatorilor de gaze, fie si industriali, fie casnici”, ne-au declarat oficiali din domeniu.

Aceştia au arătat că, în perioada în care a fost declanşată situaţia de urgenţă, la finele lunii ianuarie, importurile au fost majorate de la opt milioane de metri cubi pe zi, cât este normal, la circa 10 milioane de metri cubi, de unde rezultă scăderea de două milioane de metri cubi anunţată de Iancu, ceea ce nu înseamnă că vor exista probleme în alimentarea cu gaze, ci că importurile revin la contractele normale pentru această perioadă.

De asemenea, Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat, că furnizarea gazelor către consumatori se desfăşoară în condiţii normale, iar importurile se încadrează în prevederile contractelor încheiate de importatorii de gaze pe termen mediu şi lung, fiind notificaţi de partea rusă că în următoarele zile vom primi o cantitate de 8,9 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

„Referitor la declaraţiile deputatului Iulian Iancu din emisiunea „Vorbe grele“, difuzată luni seara la Antena 2, Biroul de presă al MECMA, pe baza informaţiilor primite de Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale, face următoarele precizări in legătura cu furnizarea gazelor naturale:
- presiunile în reţeaua de transport gaze naturale înregistrează valori normale care asigură alimentarea în condiţii de siguranţă a tuturor consumatorilor.
- nivelul surselor de gaze naturale pentru marţi, 9 februarie 2010, este de 63,1 milioane de metri cubi, din care:
- producţia internă de gaze naturale este de 32,2 milioane mc.;
- extracţia de gaze naturale din depozite este de 22,0 milioane mc/zi;
- importul prin staţia SMG Isaccea se situează la un nivel de 8,9 milioane mc/zi“, se arată în comunicatul ministerului.

Contactat de "Adevărul", Iulian Iancu a declarat că importurile au scăzut într-adevăr cu două milioane de metri cubi pe zi şi că nu a vrut să creeze o isterie cu aceste declaraţii, denaturate ulterior de mai multe posturi de televiziune cu titluri de genul "Rusia ne taie gazele".

Întrebat dacă el crede că ar trebui instituită din nou situaţia de urgenţă ca urmare a scăderii cu două milioane de metri cubi pe zi a importurilor, Iancu ne-a precizat că situaţia de urgenţă ar trebui impusă dacă temperaturile vor continua să scadă.

Iulian Iacu declarase următoarele, în emisiunea televizată: "Din păcate producătorii mai au stocuri doar pentru patru, cinci zile pe Bucureşti în mod special, dar în ţară în mod general. Nimeni nu s-a aşteptat ca vermea rece să dureze atât de mult. Ruşii au anunţat că vor reduce livrările pentru România cu două milioane de metri cubi. Trebuie să sistăm alimentarea la consumatori. Asta înseamnă oprirea marilor consumatori. Ministerul trebuie să se comporte ca într-o stare de urgenţă".

"Păcura trebuie scoasă din rezerva de stat, dar nu se poate scoate pentru că nu sunt îndeplinite procedurile privind codul fiscal, iar ruşii au anunţat şi nu comentează, nu dau explicaţii. Suntem într-o situaţie excepţională", a mai spus Iancu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite