România a fost condamnată la CEDO din cauza câinilor vagabonzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru că nu a rezolvat problema câinilor vagabonzi din Bucureşti şi a dat câştig de cauză plângerii unei femei din capitală care a fost atacată de câini în faţa casei sale.

Judecătorii CEDO au decis că România trebuie să platească despăgubiri de 9.000 de euro femeii care a fost muşcată de câini vagabonzi şi care a reclamat autorităţile române la CEDO pentru ca nu au luat măsuri adecvate că să rezolve problema animalelor fără stăpân din Bucureşti, informează avocat.net.

Incidentul a avut loc în octombrie 2000, când Georgeta Stoicescu, 71 de ani, a fost muşcată şi aruncată la pămânat de şapte câini vagabonzi, în fata casei sale din cartierul Pajura. Femeia s-a lovit la cap şi şi-a fracturat femurul. În urma accidentului a devenit amnezică şi a avut mari greutăţi la deplasare, pâna la moartea sa, în 2007.

În reclamaţia către CEDO, femeia a susţinut că autorităţile locale nu au luat măsurile necesare pentru a rezolva problema câinilor comunitari din Bucureşti şi pentru a asigura siguranţa şi sănătatea locuitorilor oraşului. Ea şi-a argumentat poziţia apelând la articolul 3 din Convenţia Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman sau degradant, şi a articolului 8, care garantează dreptul la viaţă privată şi de familie.

Mai mult, pe baza alineatului 1 a articolului 6 din Convenţie, care stipulează dreptul la un proces echitabil, femeia a reclamat şi că instanţele naţionale i-au respins cererile de despăgubire pe care le formulase, fără a examina fondul cazului ei.

CEDO a decis marţi că "măsurile insuficiente luate pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi şi lipsa unor despăgubiri pentru suferinţa produsă au violat dreptul reclamantei la respectarea vieţii private". Judecătorii au stabilit că autorităţile române trebuie să-i plătească 9.000 de euro cu titlu de daune morale si 20 de euro, cu titlul de cheltuieli de judecata sotului victimei, cel care a dus acţiunea în justiţie până la Strasbourg.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite