52 de români sunt recunoscuţi de Israel ca "drepţi ai popoarelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Yad Vashem, muzeul dedicat Holocaustului, aflat în Ierusalim, există o alee dedicată aşa-numiţilor "drepţi ai popoarelor". Sunt persoanele care, în timpul celui de-al Doilea Război

La Yad Vashem, muzeul dedicat Holocaustului, aflat în Ierusalim, există o alee dedicată aşa-numiţilor "drepţi ai popoarelor". Sunt persoanele care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au salvat evrei de la deportare, riscându-şi propria viaţă. În 1963, statul Israel a iniţiat un proiect, unic în lume, prin care îşi manifesta recunoştinţa faţă de neevreii care au salvat evrei de la Holocaust. Titulatura onorantă de "drepţi ai popoarelor", acordată acestora, a fost însoţită şi de o recunoaştere materială (pensie pe viaţă de la statul Israel).

Lista "drepţilor" aflată în analele muzeului cuprinde 21.758 de nume. Între acestea figurează şi 52 de români. Viorica Agarici, de pildă, preşedinta Crucii Roşii Române în timpul războiului, care a ajutat evrei deportaţi după pogromul de la Iaşi. Traian Popovici, avocat şi primar al Cernăuţilor, care a salvat aproape 20.000 de evrei. Profesorul Raoul Şorban, care a ajutat zeci de evrei să treacă graniţa din Ardealul ocupat. Poveştile lor sunt la fel de cunoscute în Israel ca acelea ale propriilor eroi şi martiri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite