MAE: 41 de români evacuaţi din Libia. Se depun eforturi pentru aducerea în ţară a încă 44 de români aflaţi la Benghazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuă evacuarea românilor din Libia lui Muammar Gaddafi. La bordul aeronavei C-130 HERCULE, care urmează să decoleze sâmbătă seara, din Tripoli, s-au aflat 41 de cetăţeni români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi, informează Ministerul Afacerilor Externe.

"Consulul român aflat în zonă a reuşit să înregistreze 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 cetăţeni sârbi, care se află deja la bordul aeronavei care va decola de la Tripoli", a declarat Doris Mircea, director general de comunicare în MAE, citat de Mediafax.

O altă aeronavă,  C-27 J SPARTAN se întoarce în Malta, în a doua misiune, unde rămâne în aşteptare, pentru a putea acţiona de urgenţă, potrivit necesarului de zboruri stabilit de MApN şi MAE.

Prima misiune a acestei aeronave s-a încheiat cu succes sâmbătă dimineaţă, când a aterizat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, la ora 03.15, evacuând din Libia 24 de cetăţeni români, 3 cehi, 2 greci şi 2 bulgari.

"Misiunea desfăşurată în aceste zile de Forţele Aeriene ale Armatei României este prima operaţiune de evacuare aeriană a unor cetăţeni aflaţi în pericol într-o ţară străină, după cel de-al Doilea Război Mondial", se mai arată în comunicatul MApN, citat de Mediafax.

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru aprobarea unor măsuri speciale, ca urmare a stării de criză şi urgenţă umanitară din Libia. De asemenea, circa 900.000 lei au fost alocaţi de Guvern pentru operaţiunile de evacuare a românilor din Libia lui Gaddafi.

MAE: Se depun eforturi pentru evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de români aflaţi la Benghazi

Ministerul de Extrene anunţă că se fac eforturi pentru evacuarea pe cale maritimă a 44 de cetăţeni români aflaţi la Benghazi şi că s-au stabilit variante de evacuare în siguranţă a încă 186 de români de la Ghademeş, Sarir Wellfield şi Sarir Plant.

Potrivit MAe, circa  270 de cetăţeni români au fost evacuaţi până în prezent din Libia.

"În urma evaluării situaţiei de pe teren, astăzi, 26 februarie, se are în vedere evacuarea a circa 50 de cetăţeni români pe calea aerului şi se depun eforturi susţinute, prin cooperarea consulară europeană, pentru a face posibilă evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de cetăţeni români care se află la Benghazi (între care se află şi 23 de angajaţi ai companiei Rompetrol/exploatarea Amal, 8 Sirte, 4 Liseco, 9 diverse firme)", subliniază MAE.

În comunicatul Mnisterului de Externe se arată că s-a luat legătura cu mai mulţi reprezentanţi ai unor firme, printre care şi pe cea a companiei canadiene SNC Lavalin, şi s-au stabilit diferite variante de evacuare în siguranţă a 79 de cetăţeni români de la Ghademeş, precum şi a 71 de cetăţeni români de la Sarir Wellfield şi 36 de la Sarir Plant.

"Sunt luate în calcul două posibilităţi de evacuare, pentru locaţia Sarir - terestru către Egipt, iar pentru locaţia Ghademeş terestru, fie către Algeria, fie către Tunisia, iar ulterior pe calea aerului către România", se arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite