Cine este românca răpită în Egipt?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Kalis a fost cât pe ce să se mărite cu deputatul Vlad Hogea, alături de care şi-a petrecut copilăria în Iaşi.  Ea face parte dintr-o familie de intelectuali ieşeni. O femeie cu coloană vertebrală, frumoasă şi deşteaptă, o caracterizează Vlad Hogea.

Irina Oana Kalis  şi Vlad Hogea au locuit gard în gard, iar politicianul nu are decât cuvinte de laudă la adresa tinerei răpite de beduini.

”Am copilărit împreună şi eram foarte apropiat sufleteşte de Oana Constantiniu, aşa o chema înainte să se căsătorească. La un moment al copilăriei, părinţii noştri s-au gândit că ar fi bine ca eu şi Oana să începem o idilă care să se finalizeze prin mariaj.

Cu alte cuvinte, ne căsătoreau fără acceptul nostru. Dar nu regretam. Era cuminte, politicoasă, frumoasă, o specie rară de femeie. Am ales însă amândoi calea profesională, eu am optat pentru Drept, iar ea a mers la Medicină. Vieţile noastre s-au despărţit, iar ea a plecat în Germania. La acel moment mi-a părut rău, mai ales că aflasem că s-a şi căsătorit”, ne-a declarat deputatul Vlad Hogea.

A aflat de răpire de la bunici

Politicianul a fost anunţat de dispariţia femeii chiar de către bunicii săi. ”M-au sunat bunicii mei şi mi-au spus că Oana a fost răpită în Egipt. A fost un şoc şi nici acum nu pot să-mi imaginez cum ar putea arăta o femeie atât de timidă şi frumoasă în ghearele unor terorişti”, ne spunea îngrijorat Vlad Hogea.

Deputatul a ţinut să precizeze că este alături de familia Oanei, se informează cum evoluează negocierile dintre răpitori şi statele implicate în această răpire şi speră ca totul să se termine cât mai repede. 

Părinţii păstrează tăcerea

Tatăl Irinei, Liviu Constantinescu, este inginer-şef la Radio Iaşi. Acesta şi-a rugat colegii să păstreze o discreţie absolută .“Nici noi nu am reuşit să comunicăm prea mult cu el, deşi suntem în relaţii foarte apropiate. L-am văzut cum arată şi cât de afectat este. Am decis că are nevoie de câteva zile libere pentru a putea discuta cu soţia sa”, ne-a mărturisit directorul Radio Iaşi, Nicolae Tomulescu.

Sofia Constantinescu, secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică (ISP) Iaşi, nu a fost de găsit nici la serviciu. Un angajat ne-a spus că aceasta trecuse dimineaţă pe la birou şi că, la puţin timp, a fost luată cu maşina de soţ.

Pasionată de excursii exotice

Şefa Sofiei Constantinescu, şi totodată  prietenă foarte apropiată, are numai cuvinte de laudă la adresa  Irinei. “Irina este o fată excepţională, un medic bun, care, ca mulţi alţi copii bine pregătiţi, a fost cooptată să lucreze peste hotare. În timpul studenţiei ei, am colaborat chiar împreună cu Irina la o lucrare ştiinţifică, tocmai pentru că era foarte conştiincioasă”, ne-a declarat Luminiţa Iancu, directorul ISP Iaşi. 

Aceasta a mai spus că Irina era pasionată de excursiile exotice. „S-a căsătorit cu un neamţ şi, din ce îmi povestea mama ei, amândoi erau foarte pasionaţi de ex­cursii exotice. Mama ei chiar era foarte stresată de fiecare dată când copiii plecau în astfel de vacanţe şi spunea că îi este frică să nu se prăbuşească avionul, să nu îi prindă vreun tsunami”, a mai spus Smaranda Luminiţa Iancu.

Medic rezident în Frieburg

Născută într-o familie de intelectuali, Irina Oana Constantiniu a absolvit Facultatea de Medicină în 1999. A plecat apoi cu bursă în Germania. „După ce a absolvit Medicina, Irina a fost iniţial angajată ca preparator la UMF şi a lucrat direct cu profesorul Eugen Carasievici. Apoi, a plecat la Universitatea Albert Ludwigs din Frieburg, unde e medic rezident”, spune Luminiţa Iancu, colega mamei Irinei.

Printre străini, Irina şi-a cunoscut jumătatea. Pe 31 octombrie 2003, s-a căsătorit cu germanul Cristof Kalis, în oraşul Gundelfingen, iar un an mai târziu, uniunea celor doi a fost înregistrată şi la Iaşi.

„Răpiţii sunt sănătoşi“

Ministerul român al Afacerilor Externe nu a mai furnizat ieri informaţii despre ieşeanca răpită, însă susţine că este în strânsă colaborare cu autorităţile din Italia şi Germania.

Cei 19 ostatici capturaţi în sudul Egiptului sunt „în stare foarte bună“, iar răpitorii lor nu au ameninţat că îi vor ucide, a declarat ieri ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana. 

„Avem informaţii de încredere că toată lumea se simte bine. Sunt în stare foarte bună şi au suficientă apă şi hrană. Nu au fost maltrataţi“, a spus un oficial egiptean. Un reprezentant al Ministerului suedez de Externe a anunţat că răpitorii ar fi fost localizaţi. 

La rândul său, ministrul egiptean de Externe a declarat ieri că negocierile se poartă prin intermediul patronului agenţiei de turism care a organizat excursia. Acesta face parte din grupul de ostatici şi îşi sună de două ori pe zi soţia pentru a comunica cerinţele răpitorilor.

Aceasta se află la Cairo şi este asistată de experţi negociatori. În urma interceptării semnalului telefonului, s-a constatat că grupul de cetăţeni răpiţi se află în Sudan. Răpitorii nu ar avea cerinţe politice, dar, se pare, că vor  şase milioane de euro.  Ministerul de Externe sudanez a dat asigurări însă că nu există planuri pentru o operaţiune de salvare care ar putea pune în pericol ostaticii.

Conform ultimelor informaţii oficiale, turiştii răpiţi au traversat în mod accidental graniţa în Sudan, unde au fost jefuiţi de patru persoane înarmate. (Cristian Vasilcoiu, Liliana Năstase)

Vlad Hogea

Născut pe 9 ianuarie 1977 la Iaşi, este avocat, doctor în Istorie, lector universitar.
În prezent este deputat PC, după ce a fost deputat PRM până în septembrie 2006.
În intervalul octombrie 2006-noiembrie 2007 a fost vicepreşedinte al PNG.

image

Mama ei era foarte stresată când copiii plecau în vacanţe şi spunea că îi este frică să nu se prăbuşească avionul, să nu îi prindă vreun tsunami

image


Smaranda Luminiţa Iancu,  medic ISP Iaşi

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite