Un revoluţionar la Parchetul General şi un revocat la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a „chibzuit" şi i-a propus pe Tiberiu Niţu (41 de ani) la şefia Parchetului General şi pe Ioan Irimie (57 de ani) la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pivniceru a avut de ales pentru funcţia de procuror general între procurorii Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA, între magistraţii Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie. Ministrul Justiţiei a spus că a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general şi Ioan Irimie la şefia DNA. Cele două propuneri vor fi înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii, care are termen 60 de zile pentru emiterea unui aviz consultativ, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

„Locotenentul" lui Kovesi

Posibilul procuror general Tiberiu Nitu este revoluţionar cu acte. El a beneficiat de avantajele Legii 42/1990, primind un certificat de revolutionar si un teren de 8.000 de mp in judetul Prahova. In timpul Revolutiei, Tiberiu Nitu era militar in termen, fiind repartizat sa apere Televiziunea. După terminnarea facultăţii de Drept, în 1995 a devenit procuror.Ultimele sale funcţii ocupate sunt:
*2005 - 2006: procuror în cadrul DIICOT
*2006- 2008: procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova
*2008- 2011: prim-adjunct al procurorului general al României.
Acum este la un pas de preluarea Parchetului General. "Sunt pregătit să preiau funcţia de procuror general. Sunt onorat de propunerea doamnei ministru Pivniceru. Nu cred că o să fie vreun impediment ca CSM să avizeze propunerea făcuta de Ministerul Justiţiei. Pe domnul procuror Ioan Irimie propus pentru şefia DNA îl cunosc şi personal, cred că vom colabora bine. Desigur procedura este încă în desfăşurare", declara Niţu pentru gandul.ro
În proiectul său de management, Tiberiu Niţu susţine că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în actul de conducere şi inconsecvenţa jurisprudenţei sunt vulnerabilităţile Ministerului Public şi că "proiectarea viitorului presupune o bună cunoaştere a trecutului", a arătat Tiberiu Niţu în proiectul de management.

Irimie, dat afară din DNA, şef la DNA

Ioan Irimie a fost şeful DNA Cluj, dar a fost revocat din funcţie de Daniel Morar în 2005 pentru lipsă de activitate. Nu-i partă ranchiună fostului său şef. "Cu domnul Daniel Morar sunt în relaţii bune, strict profesionale, de prietenie, nu am amestecat prietenia cu sarcinile de procuror. Dânsul a luat decizia de revocare, eu mi-am dat demisia, nu am fost revocat din funcţie", a adăugat Irimie. Ca succese profesionale, Irimie poate invoca trimiterea după gratii a liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, şi a deputatul PDSR "expert" în fraude financiare Gabriel Bivolaru.

Ultimele sale funcţii ocupate de Irimie:
*2003 - 2005: procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA
*2005 - 2006: procuror DNA
*2006 - 2009: procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj

Clujeanul spune că s-a întâlnit prima dată cu actualul ministru al Justiţiei la interviul pentru selecţia procurorilor.

Ioan Irimie va avea în vedere "crearea unei atmosfere de coeziune şi echilibru, de motivare individuală a fiecăruia şi de creare a unei concurenţe pozitive, care să conducă la optimizarea activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

Irimie a afirmat că a primit vestea propunerii cu responsabilitate şi, aşa cum nota şi în planul de management depus la DNA, prioritatea sa zero este lupta împotriva marii corupţii şi a corupţiei medii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite