A fost lovitură de stat sau revoluţie, în decembrie 1989?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost lovitură de stat sau revoluţie, în decembrie 1989?
A fost lovitură de stat sau revoluţie, în decembrie 1989?

La 20 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, condiţiile în care a fost declanşată insurgenţa împotriva regimului comunist  rămân încă neelucidate, comentează ziarul The Observer.

Ed Vulliamy, jurnalist la The Observer, a revenit la Bucureşti, după 20 de ani, pentru a relata despre cea mai misteriosă cădere a unui regim comunist. El a stat de vorbă cu oamenii pe care i-a cunoscut în 1989 sau care au fost implicaţi în evenimente.

Unul dintre aceştia este Dorin-Marian Cârlan, unul dintre cei trei care i-au executat pe soţii Ceauşescu în ziua de Crăciun. Potrivit acestuia, revoluţia română nu a fost ceea ce a părut. "Cel care a condus aparent insurgenţa şi i-a succedat lui Ceauşescu, Ion Iliescu, a fost acuzat în mod frecvent că a condus mai mult o lovitură de stat decât o revoltă", sugerează Cârlan pentru The Observer.

The Observer reaminteşte şi că "momentele execuţiei au fost televizate, transmise în România şi în întreaga lume ca dovadă că o eră s-a încheiat, că cea mai turbulentă şi violentă dintre revoluţiile care au înlăturat comunismul în Europa de Est în 1989 şi-a atins obiectivul imediat".

Revoluţia a fost regizată

Un alt personaj chestionat de jurnalistul britanic este Codruţa Cruceanu, fost curator la Muzeul Naţional de Artă, devenit scenă a luptelor din decembrie. "Încă nu ştim tot adevărul şi mă întreb dacă îl vom şti vreodată (...) Ceea ce ştim, totuşi, este că totul a fost teatru într-o măsură - că a fost regizat", spune ea, adăugând că i-a rămas în minte o frază de a lui Iliescu: "Într-o ţară ca România era imposibil să aibă loc o Revoluţie, aşa că a fost vorba de ceva regizat".

Revoluţia a fost a oamenilor, însă ei au fost înşelaţi

Actorul român Ion Caramitru îşi reaminteşte evenimentele din decembrie 1989 cu tristeţe. "A fost o revoluţie a oamenilor, dar oamenii au fost înşelaţi. Eram romantici, nu aveam relaţii cu cei de la putere. Într-un an, nu mai exista îndoială că o facţiune înlăturase pur şi simplu altă facţiune, probabil în contact direct cu Moscova, unde Gorbaciov înţelesese că sistemul lui Ceauşescu va suferi o implozie (...) În mod tragic însă, după execuţia lui Ceauşescu au fost ucişi mai mulţi oameni decât înainte", spune actorul.

"Dacă aş fi Iliescu şi aş crede în Dumnezeu, mi-ar fi teamă de judecata Domnului în legătură cu morţii",  a adăugat el.

Rezultatul evenimentelor din decembrie 1989 are ca rezultat "un hibrid ciudat", astfel că România a îmbrăţişat sistemul de piaţă capitalist, "dar este condusă încă de vechea gardă. Moştenirea este reflectată într-un raport de anul trecut al UE, care a etichetat România ca fiind cea mai coruptă ţară din Uniune, după Bulgaria", comentează The Observer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite