O relicvă a Sfântului Anton, expusă într-o biserică din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de oameni se înghesuie la rugăciune în fiecare marţi

scoasă din chivot, iar credincioşii, veniţi de fiecare dată în număr mare, se pot ruga special pentru a fi ajutaţi în probleme legate de sănătate, noroc şi fericire în dragoste.
"Am ales ziua de marţi pentru că în această zi a fost înmormântat Sfântul Anton de Padova. Relicva am primit-o cadou şi a fost adusă de doi călugări din Italia, chiar din localitatea Padova", spune Nicolae Ovidiu Teodorescu, protopop de Timişoara. Sfântul Anton este cel mai iubit sfânt printre credincioşii romano-catolici, greco-catolici, dar şi printre ortodocşi.
"Sfântul Anton a fost un predicator iscusit. Se spune că, atunci când vorbea mulţimii, oamenii îl auzeau de la o distanţă foarte mare. şi mai ciudat este faptul că el predica în limba latină şi toţi oamenii îl înţelegeau, indiferent de ţara din care proveneau", spune Nicolae Teodorescu.

Tegumentul, într-o coroană de aur
Relicva care se găseşte în Biserica Sfântul Iosif din Timişoara este o părticică din tegumentul Sfântului Anton. Aceasta este închisă cu grijă într-o casetă de sticlă, iar tegumentul este aşezat într-o coroană de aur. Astfel de relicve au fost împărţite pe întreg globul, îndeosebi în bisericile romano-catolice.
Biserica a împărţit relicvele în trei tipuri. Cele de gradul I sunt părţi din trup sau chiar întreg corpul persoanei sfinte. Cele de gradul doi se referă la lucruri care au aparţinut persoanei, iar cele de gradul trei sunt lucrurile, obiectele cu care persoana a intrat în contact.

Rugăciune pentru proces
După spusele protopopului Nicolae Teodorescu, oamenii care vin să se roage la Sfântul Anton primesc, de cele mai multe ori, răspunsul pe care-l aşteptau: "Cei care vin să se roage sunt bolnavii, oamenii necăjiţi, tinerii căsătoriţi şi mai nou, în nebunia aceasta cu judecările în instanţă, pentru a câştiga un proces. Ca mulţumire, oamenii pun tăbliţe pe care sunt scrise prenumele celor ajutaţi de Sfântul Anton".
Biserica îl consideră pe Sfântul Anton patronul săracilor, al oamenilor bolnavi, al tinerilor căsătoriţi, iar elevii care cunosc minunile acestuia obişnuiesc să se roage lui înainte de un examen important. Credincioşii vorbesc chiar despre "ploaia de minuni a Sfântului Anton". Nici biserica nu a mai reuşit să ţină pasul cu înregistrarea acestora. În Biserica Sfântul Iosif din Timişoara există un loc special amenajat, plin de plăcuţe din marmură pe care sunt inscripţionate mulţumirile persoanelor care s-au rugat la Sfântul Anton şi au fost ajutate.

"Cei care vin să se roage sunt bolnavii, oamenii necăjiţi, tinerii căsătoriţi şi mai nou, în nebunia aceasta cu judecările în instanţă, pentru a câştiga un proces"
Protopopul Nicolae Teodorescu

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite