S-a sinucis după ce i-a fost refuzată demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a sinucis după ce i-a fost refuzată demisia
S-a sinucis după ce i-a fost refuzată demisia

Mihaela Truţă (46 de ani) din Abrud s-a spânzurat vineri, după ce s-a plâns de mai multe ori că nu mai rezistă să lucreze în condiţiile de la Filatura de Bumbac. Femeia a încercat să-şi dea demisia, însă şefii nu i-au acceptat-o. La firma unde lucra nu s-a aprobat niciun concediu de odihnă în ultimii doi ani.

Citiţi şi:

După aflarea veştii că Mihaela Truţă a murit, colegele de la Filatura de Bumbac au întrerupt lucrul şi au acuzat condiţiile inumane în care lucrează, în schimbul unui salariu între 300 şi 500 de lei. Protestul a continuat şi ieri, când o echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a demarat un control.

Mihaela Truţă a fost angajată a Filaturii de Bumbac timp de 27 de ani. A lucrat atât în producţie, cât şi la biroul de resurse umane. Foarte rar îşi încheia activitatea după opt ore. „În timpul săptămânii lucra cu noi în producţie, iar după orele de progam şi sâmbăta, şi duminica trebuia să vină ca să lucreze la serviciul personal.

Ne-a spus de multe ori că nu mai rezistă stresului. Cred că asta a determinat-o să recurgă la acest gest”, a spus Cici Aisingher, una dintre fostele colege ale femeii.

Reproşurile patronilor

O altă colegă susţine că ştie despre unele probleme cu mai multe concedii medicale. „Am auzit că patronii i-au reproşat faptul că sunt prea multe concedii medicale. Cred că şi din cauza asta a ajuns să-şi ia viaţa”, a afirmat Lucia Chiosia.

Potrivit unor angajaţi, în calitate de şefă a serviciului de resurse umane, Mihaela Truţă ar fi acceptat concedii medicale în valoare de peste 100.000 de lei. Patronii italieni ar fi refuzat să plătească suma şi i-au spus că trebuie achitată de ea, din propriul buzunar.

Nimic din ceea ce a făcut Mihaela în ziua precedentă sinuciderii nu a trădat gestul său de vineri dimineaţă. „Joi, la ora 8.00 am mers la serviciu la ea ca să-şi depună demisia. Era în concediu medical de o săptămână. I s-a refuzat. A rămas la serviciu, iar eu am sunat-o pe la ora 12.00 să văd cum se simte.

image

Colegele femeii au protestat faţă de condiţiile de muncă

Era bine atunci. S-a întors de la serviciu la ora 19.00, epuizată”, a spus soţul său, Vasile Truţă. Femeia i-a explicat soţului motivul pentru care i-a fost refuzată demisia. „Trebuia să pregătească o altă persoană care să lucreze în locul ei”, a spus bărbatul.

„Seara s-a rugat“

El a mai povestit că seara au luat masa împreună după care s-au culcat. „Când am mers în cameră am găsit-o rugându-se. Am pupat-o, i-am zis noapte bună, după care ne-am culcat. Dimineaţa când m-am trezit nu era în pat. Am căutat-o şi am găsit-o moartă în grajd”, a afirmat Vasile Truţă. El este convins că a recurs la acest gest din cauza serviciului: „Şi-a luat viaţa pentru că în ultimele luni a fost epuizată atât fizic, cât şi psihic de către patroni”.

În aprilie 2007, Raluca Stroescu (31 de ani), manager la Ernst&Young, a murit. Colegii ei au susţinut atunci că tânăra a muncit până la extenuare luni la rând.

Niciun concediu de odihnă în doi ani

Controlul efectuat, ieri, de reprezentanţii ITM Alba la Filatura de Bumbac Abrud a scos în evidenţă nereguli grave. Potrivit şefului ITM, Dorel Fiţ, în cursul anilor 2008 şi 2009, în societate nu s-a acceptat şi nu s-a efectuat niciun concediu de odihnă.

„Am constatat diminuarea salariilor fără nicio decizie administrativă a conducerii. Se luau decizii după cum voiau muşchii patronilor. Am găsit certificate medicale neplătite. Aşa-zisul şef de secţie, care este de fapt soţia acţionarului principal, muncea la negru. Angajatele mi-au spus că ea se poartă foarte prost cu ele. Cu privire la acest aspect nu prea avem ce să facem“, a declarat Dorel Fiţ.

Pentru neregulile privind salarizarea a fost aplicată o amendă de 9.000 de lei, iar pentru munca la negru, inspectorii au sancţionat societatea cu 1.500 de lei. Firma a mai fost amendată în iunie 2009 cu 5.500 de lei pentru nereguli similare. Reprezentanţii conducerii societăţii au refuzat să comenteze în legătură cu situaţia creată. „Ne vom exprima părerea doar după finalizarea controlului de la ITM“, a spus Fabio Milani, unul dintre asociaţii italieni.

Patroni din 2000

La Registrul Comerţului, Filatura de Bumbac din Abrud apare cu trei administratori (Miotto Bruno, Crişan Ilie şi Motora Otilia), patru asociaţi persoane fizice (Guarise Brigida, Milani Fabio, Miotto Bruno şi Miotto Luca) şi un asociat persoană juridică (SC Marnap SRL Abrud). Italienii au preluat Filatura de Bumbac din Abrud în anul 2000. Mihaela a lucrat pe postul de planificator salarizare şi înainte, şi după preluarea societăţii de către italieni.

Părerea expertului
O relaţie de genul slugă-stăpân

image

Prof. Hanibal DumitraşcuPsiholog



Nu cred că femeia s-a sinucis din cauza epuizării fizice. Cred că erau alte probleme în fabrica respectivă, pe care nu le-a putut rezolva şi pe care nu le putea ţine sub control. Am înţeles că, în ultima perioadă, patronul punea foarte mare presiune asupra ei. Trebuia să dea nişte bani conducerii.

Din păcate, nu de puţine ori, relaţia dintre angajat şi patron este una gen slugă-stăpân. Probabil i-a fost teamă. Cu siguranţă n-a reuşit să găsească ajutor sau înţelegere din partea şefilor şi de aceea a recurs la un astfel de gest extrem. Era o persoană sensibilă, nu foarte puternică, care nu reuşea să se impună în faţa şefului. Presiunea a fost mult prea mare.

image
image

Ne vom exprima părerea doar după finalizarea controlului de la ITM.

image



Fabio Milani,patron

image
image

Seara s-a rugat. Dimineaţa când m-am trezit nu era în pat. Am căutat-o şi am găsit-o moartă în grajd.

image



Vasile Truţă, soţul Mihaelei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite