Ce recomandări a primit România pentru combaterea corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) a publicat astăzi un nou raport de evaluare privind România, în care subliniază necesitatea de a îmbunătăţi domeniul finanţării partidelor şi a cadrului legal pentru infracţiuni de corupţie.

Raportul se concentrează asupra a două teme: incriminarea infracţiunilor de corupţie şi transparenţa finanţării partidelor.

În ceea ce priveşte prima temă, experţii GRECO atrag atenţia că există anumite lacune, în special în ceea ce priveşte mita funcţionarilor publici şi traficul de influenţă. Mai mult decât atât, în raport se vorbeşte despre recunoaştearea vinovăţiei, care permite celui corupt să scape de justiţie dacă îl denunţă pe corupător sau afirmă că a fost constrâns de acesta din urmă. Deşi mecanismul se poate dovedi util în anumite situaţii, el poate fi folosit în mod abuziv.

Un alt aspect asupra căruia raportul atrage atenţia este că România ar trebui să abroge dispoziţiile legale care permit corupătorului care îşi recunoaşte fapta să-şi recupereze mita.

În ceea ce priveşte finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, experţii salută legislaţia care prevede o serie de măsuri care vizează creşterea gradului de transparenţă a vieţii politice. Ei consideră însă că aceste măsuri sunt uneori prea ambiţioase şi că impun limitări care le fac dificil de pus în practică. Spre exemplu, toate donaţiile de până la 420 de euro se încadrează în afara domeniului de aplicare a reglementărilor; donaţiile în natură şi împrumuturile ar trebui să fie mai clar reglementate, se arată în raport. Şi sancţiunile aplicate partidelor care nu ar respecta regulile sunt considerate insuficiente.

Este important ca aceste îmbunătăţiri să fie rapid puse în aplicare, în contextul în care finanţarea politică din România a fost ţinta a numeroase acuzaţii de practici dubioase, se mai arată în raportul Grupului de State împotriva Corupţiei. Autorităţilor române le este solicitat să prezinte modul în care vor lua în considerare aceste recomandări, până pe 30 iunie 2012.
 
Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) a fost creat de către Consiliul Europei în 1999, pentru a monitoriza modul în care statele respectă standardele anti-corupţie. Este format în prezent din 47 de state europene, plus Statele Unite. Scopul său cheie este de a identifica deficienţele în politicile naţionale anti-corupţie, prin propunerea de reforme legislative, instituţionale şi practice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite