Un nou război între Băsescu şi Chiuariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSM va propune, în cel mult 30 de zile, cinci judecători pentru Comisia de la Cotroceni Legea răspunderii ministeriale, adoptată într-un moment în care războiul între "palatele"

CSM va propune, în cel mult 30 de zile, cinci judecători pentru Comisia de la Cotroceni

Legea răspunderii ministeriale, adoptată într-un moment în care războiul între "palatele" Cotroceni şi Victoria nu era nici măcar la nivel de luptă, s-a transformat astăzi într-o adevărată armă politică.

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii privind răspunderea ministerială a fost publicată în "Monitorul Oficial", joi seară, astfel că activitatea Comisiei Speciale de la Cotroceni pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către membrii Executivului îşi încetează activitatea.

Urmează ca, în maximum 30 de zile, CSM, prin Secţia pentru judecători, să propună cinci judecători care să facă parte din Comisie, înlocuindu-i astfel pe membrii numiţi de miniştrii internelor şi justiţiei.

Conform OU, la momentul modificării legii s-a avut în vedere "înlăturarea oricăror suspiciuni de influenţă politică asupra unei decizii care trebuie să fie una de natură juridică". Comisia poate fi sesizată numai de procurorul general al României sau de primul-ministru, astfel că procurorul-şef al DNA nu mai are acest drept direct.

Preşedintele îl acuză pe Chiuariu de interese personale

Legea care proteja miniştrii de eventualele răzbunări sau abuzuri a ajuns un fel de "bau-bau" scos la înaintare ori de câte ori un membru al Executivului vorbeşte mai mult decât trebuie. Modificarea legii cu pricina a declanşat un val de reproşuri dure, în special la adresa ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, acuzat de însuşi preşedintele ţării, Traian Băsescu, că a promovat actul în interes personal întrucât era vizat în una dintre anchetele în desfăşurare.

Băsescu a vorbit chiar de "un abuz de putere", de conflicte de interese, de sfidarea justiţiei, de încercarea de blocare a luptei anticorupţie şi a anchetelor care îi privesc pe miniştrii în funcţie. Mai mult, preşedintele ţării a vorbit înaintea unor acuzaţii oficiale despre mari dosare de corupţie, care în realitate sunt doar suspiciuni, iar Comisia ar fi avut şi dreptul ca, în urma analizării documentelor depuse de procurori, să dea aviz negativ cererii de cercetare a miniştrilor.

Numai că preşedintele a dat ca sigură "informaţia" că miniştrii vizaţi urmau să fie cercetaţi penal, fără ca reacţiile ulterioare să vorbească despre vreun abuz de putere chiar al preşedintelui. "S-a profitat de zgomotul din jurul moţiunii pentru a trece ordonanţa de urgenţă care are toate elementele unui abuz de putere", a susţinut şeful statului.

El a criticat faptul că ministrul Chiuariu nu a aşteptat analizarea cazului său ca apoi să facă modificările. Cu alte cuvinte, Chiuariu nu a avut "răbdarea" să fie suspendat de preşedinte din funcţia de ministru. Preşedintele a mai afirmat că premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a răsplătit susţinătorii pentru voturile adunate împotriva moţiunii. Băsescu a spus că întregul guvern favorizează interesele de grup, nu pe cele publice.

"Băsescu e supărat că i s-a luat jucăria"

"Pot să înţeleg că domnul Băsescu e supărat că i s-a luat jucăria de suspendat miniştri liberali. Ceea ce îl deranjează pe preşedinte e că nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascaradă, nu mai poate lua măsuri abuzive, fără să le justifice în faţa opiniei publice", a declarat Tudor Chiuariu, principalul "acuzat" al "judecătorului" Băsescu.

Chiuariu a arătat că el nu poate fi în conflict de interese, întrucât a instituit o comisie imparţială, formată din judecători, nu din membri propuşi chiar de el. "Numai orbirea determinată de ura sa constantă faţă de liberali îl împiedică să vadă că vechea comisie era o improvizaţie, în care oameni care n-au călcat niciodată în calitate de avocat sau magistrat într-un tribunal erau chemaţi să analizeze dosare complexe", a conchis ministrul justiţiei.

"Vedem în ianuarie dacă ordonanţa afectează raportul"

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, nu a vrut ieri să facă comentarii privind ordonanţa de modificare a Legii răspunderii ministeriale. "Sunt conştient de legătura ei cu lupta anticorupţie, dar nu facem niciun comentariu", a declarat pentru NewsIn oficialul european. Mark Gray a mai spus că modul în care ea va afecta raportul de ţară pe justiţie şi lupta anticorupţie se va vedea în ianuarie.

"Deocamdată, salutăm faptul că guvernul român a postat pe site planul de acţiune pe justiţie - cerut de CE până la sfârşitul lunii octombrie -, iar în al doilea rând aşteptăm raportul final al românilor până la sfârşitul acestei luni. Apoi vom prezenta noi următoarea evaluare, în luna ianuarie 2008", a mai declarat Gray.

Comisia a fost constituită ilegal?

Funcţionarea Comisiei de la Cotroceni este pusă sub semnul întrebării de specialiştii în drept, care nu exclud posibilitatea ca modul de constituire a acesteia să fi fost în afara legii. Mai exact, în lege era prevăzut că membrii Comisiei se aprobă prin decret al preşedintelui la propunerea miniştrilor internelor şi justiţiei. Nicăieri nu este precizat câţi din cei cinci membri trebuiau propuşi de ministrul justiţiei şi câţi de cel al internelor. În aceste condiţii, lucrurile pot fi interpretabile, iar avizele date de Comisie până în prezent pot fi lovite de nulitate.


>> Domnul Băsescu, prin declaraţiile de astăzi, ne dovedeşte încă o dată că <> este numele pe care domnia sa îl dă războiului personal împotriva guvernului, care îşi continuă mandatul în ciuda protocoalelor secrete pe care preşedintele le încheie cu PSD

Tudor Chiuariu,
ministrul justiţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite