Cum rămâi în viaţă la cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia populaţiei, cât şi capacitatea echipelor de salvare sunt principalele puncte slabe în cazul unui seism major. Cutremurul de sâmbătă seara a demonstrat că din cauza panicii sistemele de comunicaţie se blochează, iar cei care trebuie să intervină au şi ei probleme. 

Citiţi si:

Zgâlţâiala care  a panicat România

Spitalele bucureştene, capcane în caz de cutremur
Băneasa şi Otopeni – cele mai expuse zone,  Vitan şi Berceni – cele mai ferite
Cutremurul care a speriat România
Următorul cutremur: între 2010 şi 2014


Cât de grav a fost cutremurul de sâmbătă? La ce riscuri am fost expuşi? De ce nu s-a cuplat sistemul de securitate pentru oprirea anumitor domenii de activitate? Sunt întrebări pe care mulţi şi le pun după ce le-a trecut spaima.

A fost un cutremur de 5,3 grade, considerat însă de specialişti inofensiv. Numai că dacă era puţin mai puternic apăreau problemele.

„Dacă aveam un cutremur de cel puţin 7 grade, acţiona un sistem de decuplare a tuturor reţelelor nucleare din ţară, mai puţin cel de la Cernavodă, care are un sistem propriu şi mult mai complicat. În altă ordine de idei, un alt sistem permite cuplarea automată a generatoarelor electrice în cazul spitalelor.

Pentru că există riscul opririi curentului electric cu 20-30 de secunde înainte de producerea unui cutremur de peste 7 grade, un sistem special, cuplat la spitale, comandă pornirea generatoarelor proprii astfel încât activitatea medicală să nu sufere”, a spus directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Acesta este un scenariu în urma căruia apar atât pierderi materiale, cât şi de vieţi omeneşti.

Ce nu a funcţionat la cutremur

Comunicarea a fost principalul domeniu care a cedat. Panica românilor a arătat că dimensionarea reţelelor de telefonie este la limită. Au fost unele zone în care blocajul a durat câteva minute, iar în altele, peste o jumătate de oră. O altă problemă a fost solicitarea apelului de urgenţă 112.

„Cel mai important este ca lumea să ştie că la 112 se sună pentru o situaţie de urgenţă, nu pentru informare. Informarea este de competenţa televiziunilor prin care se transmit comunicate şi sfaturi în astfel de cazuri”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Sistemul japonez

În comparaţie cu Japonia, unde fiecare ştie ce să facă, în România nu există o educaţie în caz de seism puternic. „Trebuie făcută o educaţie la rece. Încă din şcoală, ca fiecare să ştie ce să facă. Şi japonezii care au unul dintre cele mai performante sisteme au de făcut corecturi”, a mai adăugat Arafat. Gheorghe Mărmureanu a mai precizat că seismul de sâmbătă nu a avut replici, însă pot apărea alte acţiuni ale pământului în zona epicentrală.

Care sunt problemele echipelor de intervenţie

În cutremurul din 1977 au murit 1.500 de persoane  Foto: Adevărul

Cutremurul de sâmbătă a ridicat şi unele probleme în cazul în care astfel de situaţii se vor repeta, iar urmările vor fi mai grave. 

„O problemă este comunicarea. Între noi avem sisteme proprii, dar nu putem comunica cu alte agenţii, cum ar fi gaze, electricitate sau diverse servicii”, a declarat adjunctul directorului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti (ISUB), Dumitru Tudorică.

„În primele două ore după dezastre, noi scoatem cam 3.000 de salvatori, însă contează şi cum comunicăm cu restul agenţiilor”, a mai spus Tudorică.

El atenţionează că şi dotarea este una învechită. Pregătirea celor care vor interveni, dar şi a populaţiei este considerată de specialiştii ISUB o altă problemă reală în caz de seism cu urmări grave.

image
image



10 sfaturi care vă pot salva în caz de cutremur

1. Nu plecaţi din apartament, casă, birou, restaurant, sală de cinema sau teatru în timpul seismului. Scările se prăbuşesc primele.

2. Întindeţi-vă sau ghemuiţi-vă lângă o piesă de mobilier masiv: pat, masă de sufragerie, scrin, bufet, fotoliu sau canapea. Evitaţi să vă adăpostiţi lângă bibliotecă. Mobilierul masiv cu profile creează spaţii în jur când zidurile se prăbuşesc.

3. Evitaţi să vă adăpostiţi sub tocurile uşilor sau sub grinzi. Veţi muri!

4. Când începe seismul, luaţi copiii lângă dumneavoastră şi întindeţi-vă împreună cu ei lângă piese de mobilier masiv. Puneţi-i să stea pe o parte cu genunchii la piept.

5. Dacă vă aflaţi în maşină, opriţi motorul, ieşiţi din automobil şi întindeţi-vă alături. Dacă rămâneţi înăuntru, şansele de a muri se triplează.

6. Dacă nu aveţi timp să vă adăpostiţi lângă mobilier, faceţi-o lângă pereţii exteriori ai clădirii, dar nu lângă cei pe care se află geamuri sau uşi.

7. Dacă vă aflaţi pe stradă, îndepărtaţi-vă rapid de clădiri.

8. Imediat după sfârşitul cutremurului, închideţi sursele de foc şi, apoi, începeţi calm să evacuaţi clădirea.

9.
Nu vă grăbiţi şi nu pierdeţi timpul. Fiecare secundă e importantă pentru a ajunge într-o zonă sigură. Actele, geanta, telefonul mobil nu sunt o urgenţă în acest moment.

10.
Ca să evitaţi frica şi atacurile de panică, respiraţi adânc de mai multe ori.

„Triunghiul  vieţii“, principiul supravieţuirii

Buncărul anticutremur, o variantă mai scumpă pentru salvarea în urma unui seism devastator  Foto: Adevărul

Câteva reguli simple vă pot salva în cazul unui cutremur puternic. Specialiştii americani în dezastre au constatat că cei mai mulţi supravieţuitori ai cutremurelor au fost cei din  „golurile” formate în clădirile prăbuşite. Cel mai sigur loc de supravieţuire e lângă un obiect de mobilier mare pe care îl aveţi în casă. Dacă vă întindeţi lângă un astfel de obiect, atunci pereţii care se prăbuşesc nu vor cădea direct pe dumneavoastră.

Metoda descrisă mai sus e cunoscută ca „triunghiul vieţii”, iar autorul ei e Doug Copp, managerul Echipei Americane Internaţionale de Salvare şi fost expert al Naţiunilor Unite pentru Micşorarea Dezastrelor. El a intervenit în 875 de clădiri prăbuşite şi a observat că cei mai mulţi supravieţuitori au fost găsiţi lângă mobilierul greu.

Doug Copp îi sfătuieşte pe oameni că, în cazul în care cutremurul îi prinde la televizor, atunci cea mai bună soluţie este ghemuirea în poziţia fetală lângă canapea sau un obiect mare. Un alt sfat al expertului american este să nu ne aşezăm sub o uşă de la intrare când clădirea se dărâmă. „Dacă stai sub o uşă de la intrare şi tocul uşii cade înainte sau înapoi, veţi fi zdrobit de tavanul de deasupra”, arată Copp.

Reguli învechite

Regulile româneşti de supravieţuire în caz de cutremur, postate pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), recomand tocmai ascunderea sub grinzi sau sub tocul uşii. De asemenea, specialiştii de la ISU ne mai spun că e bine să stăm în maşină în cazul în care cutremurul ne prinde şofând.

Doug Copp susţine însă că oamenii aflaţi în autovehicule ar trebui să iasă din acestea şi să se aşeze lângă ele. „Toate maşinile zbrobite pe care le-am văzut au avut goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele, iar oamenii au supravieţuit”, potrivit lui Copp. (Andreea Ofiţeru) 

Seismul audienţelor

image
image

Posturile de televiziune au înregistrat audienţe-record sâmbătă seara. Cea mai mare audienţă a fost înregistrată de postul de ştiri Realitatea TV. Creşterea numărului de telespectatori s-a înregistrat în primul sfert de oră de după cutremur, între orele 20.30 şi 20.45.

În acest interval, postul Realitatea TV a câştigat o audienţă de şapte ori mai mare decât înainte de cutremur, în timp ce posturile Pro TV şi Antena 1 au pierdut din numărul de telespectatori înregistrat înainte de producerea seismului.

În cifre, Realitatea a câştigat peste 700.000 de spectatori în jumătate de oră, în timp ce Pro TV şi Antena 1 au pierdut fiecare în jur de 200.000 de spectatori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite