Cine râde la groapa lui Paul Valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lista celor care au scăpat de grija datoriilor către cămătar se numără şi fraţii Mihăilescu, supranumiţi „Fraţii Ţuică”. Printre cei care i-au plătit dobândă de-a lungul timpului lui Jahani Farid, zis „Paul Valută”, se numără Adrian Mititelu, George Ilinca şi Jean Fotescu.

Paul Valută (45 de ani) a fost închis şi era cercetat, alături de alte cinci persoane, pentru fraudarea BRD Craiova cu 2,2 milioane de euro. A intrat în greva foamei ca formă de protest, susţinând că este nevinovat.

În cele din urmă, temutul cămătar a murit din cauza inaniţiei. Vestea morţii sale nu este, însă, tocmai una proastă pentru afaceriştii locali.

Oameni din anturajul lui Valută afirmă că numărul celor care aveau să-i dea bani iranianului este destul de mare. Fraţii Mihăilescu, de exemplu, încă se mai judecă cu Paul Valută pentru baza sportivă de la Extensiv.

Printre plătitorii de dobândă s-au numărat, de-a lungul timpului, nume grele ale oraşului: Eugen şi Nicu Mihăilescu, Jean Fotescu, George Ilinca sau Adrian Mititelu.

Ultima dată când Paul îşi legase numele de un eveniment de interes public fusese în 2005, când Adrian Mititelu, preluând Universitatea Craiova de la Dinel Staicu, a apelat la vechiul său prieten şi creditor pentru a lua câţiva jucători.

Paul Valută, care deţinea FC Caracal, i-a dat lui Mititelu şapte jucători, suma tranzacţiei fiind, ­neoficial, un milion de euro.

Si-a deschis un restaurant în craiova


Adrian Mititelu susţine că imaginea lui Paul Valută este o exagerare: “Nu dădea el bani, aşa, oricui. De doi-trei ani nu mai împrumuta pe nimeni. Şi eu i-am fost client în urmă cu zece ani, când ­ne-am ajutat în afaceri. Nu se băga decât în afaceri fine. În rest, totul este folclor!”.

Ulterior, Paul s-a retras din fotbal şi a intrat într-un con de umbră, fiind tot mai rar văzut prin Craiova. Dincolo de cămătăria glorioasă în sistem “dobândă la dobândă”, Valută şi-a încercat norocul şi pe terenul loviturilor imobiliare.

Până să fie arestat în cazul jafului BRD, el îşi deschisese un restaurant într-una din cele mai frumoase case boiereşti ale oraşului – Casa Zamfirescu.

Arestare la presiunea unui grup de interese

Paul Valută era cunoscut ca unul dintre cei mai bogaţi cămătari ai Craiovei. „Nu era el cel mai bogat, dar avea întotdeauna lichidităţi“, afirmă Adrian Mititelu, finanţatorul U Craiova şi apropiat al acestuia.

“De câte ori mai făceam noi glume, Paul spunea că vrea să trăiască până la sfârşitul zilelor în Craiova, iar când o muri să fie îngropat în Iran, lângă tatăl său“, a spus Mititelu.  Cămătarul era căsătorit cu o craioveancă pe nume Martha şi are trei copii, un băiat şi două fete.

Femeia crede că arestarea lui Valută pentru implicare în dosarul fraudei de 2.000.000 de euro de la BRD s-a făcut la presiunea unui grup de interese, care e dornic să pună mâna pe baza sportivă Extensiv.

Familia interlopului iranian, lovită de blestem

Adrian Mititelu, finanţatorul Universităţii Craiova, spune că moartea lui Jarid  este, de fapt, un blestem al familiei iranianului. Mititelu afirmă că în discuţiile avute cu Valută acesta i-ar fi spus că asupra lui şi a fraţilor s-a abătut un blestem cumplit.

„Fraţii lui Paul Valută au murit amândoi, la fel şi tatăl lui şi alte câteva rude. Fratele cel mai mic, pe care îl chema Frumos, a decedat la 21 de ani, la scurt timp după el ducându-se şi celălalt, de 45 de ani.

Tot la 45 de ani a murit şi tatăl lor, iar acum, tot la 45 de ani, s-a stins şi Paul”, spune Mititelu. Finanţatorul Universităţii a mai adăugat că o ultimă dorinţă a lui Farid Jahani a fost aceea să fie înmormântat în Iran, lângă tatăl şi fraţii lui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite