Vă puteţi cere banii pe medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii internaţi şi trimişi de medici să îşi cumpere singuri feşe, pansamente, rivanol sau tratament îşi pot lua banii înapoi Directorii nu sunt foarte precupaţi în a le

Pacienţii internaţi şi trimişi de medici să îşi cumpere singuri feşe, pansamente, rivanol sau tratament îşi pot lua banii înapoi

Directorii nu sunt foarte precupaţi în a le explica bolnavilor că îşi pot recupera banii, pentru că o lege de anul acesta le dă acest drept.

În timp ce directorii reclamă lipsa banilor şi aruncă vina dintr-o parte în alta, pacienţii sunt nevoiţi să treacă pe la farmacii înainte de o operaţie. Când un pacient mai îndrăzneţ îşi cunoaşte drepturile şi merge la spital să şi le ceară, funcţionarii din conducerile clinicilor ba se fac că nu ştiu, ba că legea nu e foarte clară.

"Avem doi pacienţi care s-au adresat spitalului nostru în această problemă, însă nu li s-a dat nicio soluţie pentru că nu există norme de aplicare", a spus şefa Biroului Financiar din Spitalul Judeţean, Daniela Vasi.

Legea 157/2008 îi obligă pe directorii de spitale să deconteze chitanţele bolnavilor nevoiţi să-şi cumpere medicamente, deşi sunt asiguraţi. În caz de refuz, instanţa poate impune returnarea banilor.

Pacienţi îndrumaţi să-şi ceară banii

"Managerii nu pot spune că nu au bani, pentru că eu i-am chemat să îşi ia banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, însă nu au făcut suficiente servicii. Au venit la Casă doi pacienţi care şi-au cumpărat singuri medicamente, pe care i-am direcţionat către managerii de spitale, ca să îşi recupereze banii", a declarat Horia Cristian, directorul CJAS Timiş.

Cum vă luaţi banii înapoi?

păstraţi biletul pe care vi-l dă doctorul cu medicamentele necesare

păstraţi bonurile fiscale ori chitanţele pentru medicamentele cumpărate

adresaţi managerului de spital o cerere de rambursare a sumei cheltuite, pe care o depuneţi la registratură, însoţită de dovezi (biletul de la doctor)

demonstraţi prin foaia de observaţie că medicul v-a solicitat medicamentele, pe care nu le-aţi primit din farmacia spitalului

în caz de refuz, puteţi da în judecată unitatea medicală

Asiguraţii să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală.
Legea 157/2008

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite