"Să punem banii în slujba cetăţeanului!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Ce alte proiecte aţi avut în vedere atunci când aţi fost învestit să conduceţi destinele sucevenilor şi cum s-au concretizat?- S-au efectuat lucrări la podul peste râul Suceava de la


- Ce alte proiecte aţi avut în vedere atunci când aţi fost învestit să conduceţi destinele sucevenilor şi cum s-au concretizat?
- S-au efectuat lucrări la podul peste râul Suceava de la Iţcani, care prezenta risc major în exploatare. De asemenea, au fost consolidate versantul de nord-est, unde pământul risca să alunece, şi digul de la Berchiseşti, pe o distanţă de 250 de metri. În acelaşi timp, am demarat proiectul prin care cartierul Burdujeni va fi alimentat cu apă de calitate din sursa Berchiseşti. Au mai fost aprobate un proiect ISPA de 44,5 milioane euro, care are drept scop reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi a staţiei de epurare, şi un alt proiect de 15 milioane euro prin care va fi construită o rută ocolitoare pe traseul Moara-Scheia-Pătrăuţi, evident în scopul deblocării traficului din municipiu spre şi dinspre localitatea de graniţă Siret.
- I-aţi avut în vedere şi pe tineri?
- Bineînţeles. Tinerilor le-au fost aprobate suprafeţe de teren de câte 350 metri pătraţi. Sunt şi tineri care au solicitat locuinţe finanţate prin ANL. Acestora le spunem că, în această vară, se vor mai construi încă 63 de locuinţe în complexul Privighetorii. Din bugetul local s-au alocat 1,5 milioane euro pentru reparaţii capitale în şcoli. În Burdujeni s-a deschis cea mai mare unitate de învăţământ preşcolar din judeţ, cu o capacitate de 225 de locuri. În Obcine se amenajează un sediu de grădiniţă. Totodată, municipalitatea a cumpărat clădirea fostului cinematograf din Burdujeni, unde va funcţiona o microprimărie.
- Dincolo de proiecte şi bugete alocate, ce le puteţi spune celor mai puţin cunoscători ai istoricului Sucevei? Care ar fi momentele cruciale traversate de Suceava, oraş pe care, astăzi, îl reprezentaţi?
- Municipiul, cu o suprafaţă de 5.210 ha, este situat în partea de N-E a României, aproximativ în centrul Podişului. Numără 105.865 locuitori. Suceava, cetate de scaun a Moldovei, a fost atestată din anul 1388, în timpul domnitorului Petru I, şi a cunoscut pe deplin împlinirea economico-socială în timpul domniei voievodului ştefan cel Mare şi Sfânt. Moştenirea epocii medievale a Muşatinilor, pusă în valoare în Muzeul Naţional al Bucovinei, este cartea de căpătâi a Sucevei. În anul 1786, Suceava capătă statutul de oraş comercial liber. În anul 1868 devine reşedinţa judeţului Suceava. Oraşul s-a dezvoltat în perioada feudală ca o cetate şi ca vechi târg aflat la o răscruce de drumuri comerciale, cele care legau Europa de nord cu cea de sud şi Europa apuseană cu cea de răsărit. Oraşul Suceava a avut două importante puncte fortificate: Cetatea Scheia, cu o scurtă existenţă, fiind construită de Petru I Muşat şi dărâmată apoi în timpul lui Alexandru cel Bun, şi Cetatea de Scaun, care a fost ridicată de Petru I Muşat şi apoi reîntărită în timpul lui ştefan cel Mare şi Sfânt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite