De ce vedem puncte negre?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările vizuale manifestate prin aşa-zisele puncte negre nu sunt deloc de neglijat. Ele pot ascunde o banală oboseală, dar şi afecţiuni mai grave, precum glaucomul, care poate duce la orbire.

Slăbirea vederii asociată cu apariţia unor puncte negre în câmpul vizual, fenomen numit de oftalmologi miodezopsie, nu este un simptom specific doar afecţiunilor oculare.

De cele mai multe ori, el însoţeşte o migrenă, durere localizată mai ales într-o anumită parte a capului, care generează uneori şi ameţeli şi senzaţie de greaţă.

Dacă aceste manifestări nu dispar nici după administrarea unor analgezice, apărând în plus şi alte tulburări vizuale (precum fotofobia şi pierderea vederii pe o porţiune limitată a ariei vizuale), este necesară prezentarea la medic.

Consecinţă a dezlipirii de retină

Slăbirea vederii specifică dezlipirii de retină este cauzată de unele traumatisme şi de afecţiuni oculare (printre care miopia) şi se poate manifesta prin apariţia unei pete negre (mai ales într-o parte a câmpului vizual), vedere înceţoşată şi neclară, puncte plutitoare şi luminoase.

Acestea impun control oftalmologic, pentru că dezlipirea de retină poate duce la orbire. Rupturile mai mici de retină pot fi remediate cu ajutorul laserului, cazurile mai grave necesitând tratament chirurgical.

Posibil simptom al glaucomului

Punctele negre în câmpul vizual periferic, la unul sau la ambii ochi pot semnala un glaucom. Dacă ai un istoric familial de glaucom, prezenţa la oftalmolog este mai mult decât recomandată. Glaucomul apare din cauza unei presiuni intraoculare mărite, care duce la compresia retinei şi fibrelor nervului optic.

Manifestare a degenerescenţei maculare

Neclaritatea vederii şi apariţia unei pete întunecate în câmpul vizual pot fi şi manifestări ale degenerescenţei maculare legate de vârstă, boală oculară de la nivelul maculei (zona centrală a vederii), afecţiune mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Această boală evoluează treptat şi duce la pierderea vederii centrale.

Frecvente la diabetici

Persoanele care au o formă de diabet riscă să dezvolte retinopatie diabetică, boală care duce la pierderea vederii. Această afecţiune determină formarea unor vase de sânge care presează retina, provocând uneori dezlipirea acesteia şi apariţia glaucomului. Câteva dintre simptomele care ar trebui să alarmeze un bolnav cu diabet, fie de tip I, fie de tip II, sunt apariţia punctelor negre în câmpul vizual, privirea înceţoşată şi dificultăţile de a percepe culorile. Retinopatia diabetică este cu atât mai gravă cu cât bolnavul are hipertensiune arterială şi surplus ponderal.

3 analize pentru evaluarea vederii

image

Examenul fundului de ochi este o investigaţie care examinează retina şi vasele sale.

Tonometria este un examen prin care se determină presiunea internă a globului ocular. Creşterea peste limitele normale a tensiunii oculare poate afecta vederea.

Examinarea câmpului vizual are ca scop determinarea întinderii acestuia.

Recomandare

Mergi de urgenţă la medic dacă punctele negre se măresc sau se înmulţesc brusc.

image

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu


medic specialist oftalmolog

Punctele negre (miodezopsii) sunt conglomerate de resturi celulare în vitros (substanţa gelatinoasă din interiorul ochiului). Pot fi sesizate sub formă de firişoare, scame, puncte negre sau de pânze de păianjen, care plutesc în vitros şi se mişcă o dată cu mişcarea globilor oculari.

Ele par să fie în faţa ochiului, dar de fapt plutesc în acest gel şi proiectează umbre pe retină (tunica internă a ochiului). Se observă de obicei în lumină puternică sau pe un perete alb, sunt mai frecvente la miopi şi la persoanele operate de cataractă şi sunt cauzate de cele mai multe ori de procesul de îmbătrânire a vitrosului.

Există şi situaţii în care apariţia punctelor negre în câmpul vizual este cauzată de o afecţiune. Ele pot semnala hemoragia vitreană, o inflamaţie la nivelul vitrosului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite