Profesorii şi rectorii protestează împotriva asumării Legii Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
7.000 de profesori au protestat de Ziua Educaţiei, în Capitală
7.000 de profesori au protestat de Ziua Educaţiei, în Capitală

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a plecat în urmă cu câteva minute de la sediul din strada General Berthelot nr.28-20, cu ajutorul jandarmilor, care l-au ajutat să părăsească curtea Ministerului Educaţiei în autoturismul instituţiei.Sindicaliştii din Educaţie s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru discuţii despre legea educaţiei, dar n-au ajuns la niciun consens.

 „Din punctul nostru de vedere nu mai avem ce să mai discutăm cu ministrul Educaţiei. Ne-a spus acelaşi lucru ca şi premierul Boc: că luni Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru varianta aprobată de Camera Deputaţilor. Despre salarizare nici nu am mai apucat să vorbim”, a spus Liviu Pop Marian, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
El a mai spus că profesorii aflaţi acum în faţa Ministerului Educaţiei vor protesta şi mâine în acelaşi fel. „Sunt posibile proteste spontane în şcoli, iar alţi dascăli vor merge la inspectorate”, a adăugat Liviu Pop.


Aproximativ 50 de cadre didactice din Capitală stau încă de dimineaţă în faţa sediului Ministerului Educaţiei, în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate.


Consorţiul „Universitaria”: în nicio ţară UE nu s-a asumat Educaţia
Tot împotriva asumării legii educaţiei de către Guvern, rectorii a patru universităţi din România, membri ai Consorţiului "Universitaria", cer autorităţilor "să se revină la raţiune" şi să înainteze spre adoptare Legea educaţiei "pe căile normale într-o democraţie europeană", nu prin asumarea răspunderii.
Potrivit unei declaraţii, şefii universităşilor arată că în nicio ţară din UE nu s-au adoptat legi ale educaţiei "prin mecanismul discutabil al răspunderii guvernamentale".


"În legătură cu intenţia primului ministru de a adopta legile educaţiei prin mecanismul răspunderii guvernamentale, ne vedem datori să afirmăm cu toată energia că în nici o ţară din UE nu s-au adoptat legi ale educaţiei fără dezbatere parlamentară şi dezbatere publică. Cerem autorităţilor să se revină la raţiune şi să se înainteze spre adoptarea unei legislaţii pe căile normale într-o democraţie europeană", se arată în documentul citat.
Declaraţia este semnată de rectorii Universităţii de Vest din Timişoara, ASE - Bucureşti, "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite