Se caută medic pentru proiect european!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se caută medic pentru proiect european!
Se caută medic pentru proiect european!

O autoutilitară de peste 27.000 de euro stă nefolosită în curtea Primăriei. Proiectul „Unitate mobilă pentru romii din Sărata”, finanţat cu bani europeni, nu se poate pune în practică pentru că niciun medic nu vrea să asigure asistenţă primară pe un salariu de 480 de lei. 

Primăria Bistriţa încearcă să angajeze un medic. Datele contractuale sunt simple: program de lucru de patru ore şi salariu foarte mic -480 de lei lunar.  Se cere asigurarea asistenţei medicale primare pentru pentru 335 de romi din cartierul Sărata, Valea Stejei şi zona de lângă rampa de gunoi a Bistriţei.
La primul concurs s-a prezentat doar un candidat, care a refuzat să semneze un angajament cu primăria din cauza salariului care nu se ridică nici măcar la nivelul salariului minim pe economie de 600 de lei.

Salariu enorm de mic

„Un singur candidat s-a prezentat la concurs, dar a refuzat semnarea contractului. Salariu este de 480 de lei pentru o jumătate de normă, adică patru ore pe zi. Perioada de implementare este de cinci ani. Vom organiza concursuri până la ocuparea postului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Ruşti. De altfel, medicii recunosc că salariul este foarte mic şi deloc tentant.
„Să lucrezi patru ore pe zi cu persoane care nu au acte şi cărora nu le poţi prescrie reţete gratuite decontate de Casa de Asigurări, pentru că nu
sunt asiguraţi, nu e aşa de uşor. Salariul mi se pare enorm de puţin, mai ales că nu poţi să îţi duci la capăt actul medical”, este de părere Ecaterina Marica, medic de familie la un cabinet din Bistriţa.

Bani de la UE

Achiziţionarea unei autoutilitare, a echipamentelor medicale şi a unei aparaturi care să asigure servicii medicale generale pentru 335 de romi din cartierul Sărata face parte dintr-un proiect de îmbunătăţire a condiţiei romilor, prevăzut în programul Phare 2006.
Primăria Bistriţa şi-a dat acordul, în februarie, pentru finanţarea a puţin peste 6.000 de euro din valoarea totală a programului, restul de bani - până la peste 54.000 de euro - fiind asiguraţi din fonduri europene. Până acum, s-au achizionat o maşină de peste 27.000 de euro, materiale medicale de aproximativ 2.000 de euro şi s-a comandat aparatură electronică de 14.000 de euro. Restul de bani se vor cheltui pentru dotări şi salarizare.
Toate acestea aşteptă un medic care să le folosească, programul fiind blocat până la ocuparea acestui post. Situaţia romilor din Sărata este îngrijorătoare pentru că mulţi nu sunt înscrişi pe listele unui medic
de familie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite