O profesoară a falsificat 29 de teze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Ecaterina Andronescu şi secretarul de stat Adriana Pană au greşit când au dat tezele pe campania electorală.Scandalurile de la examenele naţionale l-au determinat pe premierul Boc să ceară explicaţii ministrului Educaţiei. La Satu Mare, o profesoară de română a falsificat 29 de teze.

Mai citeste si:

Scoala arde si Cati e-n campanie

VIDEO Ministerul Educatiei a gresit iar teza unica
Diferente mari între scoli la teza unica
S-au gasit vinovatii pentru teza gresita
Andronescu îi arata cu degetul pe vinovatii pentru eroarea din subiectele de teza


Încă două capete au căzut la finalul actualei sesiuni a examenelor naţionale! Cristian Mirescu, directorul Centrului Naţional de Curriculum şi Evaluare (CNCE), instituţie responsabilă de redactarea subiectelor la tezele unice, şi Rodica Tudorică, inspector de istorie, şi-au depus ieri demisiile. Aceasta după ce joi, elevii au primit subiecte eronate la teza unică de istorie de la clasa a VIII-a.

Şcolarilor li se cerea să citească atent un text redactat greşit de inspectorii CNCE. Astfel, în biletul de examen, Armata a II-a, condusă de generalul Averescu în lupta de la Mărăşti, a fost confundată cu Armata I, condusă de generalul Eremia Grigorescu, în timpul Primului Război Mondial. Eroarea conducea la concluzia că cele două armate române au avut acelaşi comandant, respectiv pe generalul Averescu. Greşeala a fost sesizată în ultimul moment, elevii de clasa a VIII-a primind odată cu subiectele şi erata. 

Actuala sesiune a tezelor unice a fost marcată de încă un scandal legat de subiectele la limba română, tot la clasa a VIII-a, examen susţinut pe 7 mai. În acest caz, Ghiţă Niţescu şi Niţă Ghiţescu, două personaje din schiţa lui I.L.Caragiale „Triumful talentului”, au fost confundate de cei care au redactat subiectele. Incidentul s-a soldat cu două demisii.

Plătiţi ca să greşească

image

Ecaterina Andronescu a făcut campanie în Bistriţa pentru secretarul său de stat, Adriana Pană  Foto: Adevărul



Într-o scrisoare adresată ieri ministrului Educaţiei, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) din România au cerut reevaluarea tuturor angajaţilor CNCE. „Greşeala s-a repetat şi vom vedea, probabil, alţi doi «sacrificaţi» care vor încerca să spele de ruşine un întreg centru plătit din banii noştri, ai contribuabililor. Aceştia se vor întoarce la catedră şi alţi zeci de copii vor fi sacrificaţi. Şi nu este vorba numai de erori“, susţine Mihaela Gună, preşedinţa FNAP.

În timpul tezelor la istorie, ministrul Andronescu, împreună cu secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Adriana Pană, se aflau în campanie electorală în Bistriţa. Experţii în educaţie au calificat situaţia ca fiind o dovadă de iresponsabilitate la cel mai înalt nivel, mai ales după incidentele la limba română. 

Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer, afirmă: „Este absolut anormal ca secretarul de stat şi ministrul să fie în campanie. N-a fost o întâmplare că ministrul s-a dus să viziteze şcolile din Bistriţa, acolo unde candidează secretarul de stat. E anormal să te prefaci că mergi la şcoli şi să mergi la mănăstire”. El adaugă că devine tot mai evidentă necesitatea înlocuirii tezelor cu examenul de admitere la liceu.

Învăţământul este politizat excesiv

Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale „Alma Mater”, spune: „Este regretabil că în timpul testărilor naţionale şi înaintea Bacalaureatului secretarul de stat se află în campanie electorală. Acest lucru arată politizarea excesivă a învăţământului”. Acesta afirmă că responsabilitatea îi revine în cele din urmă ministrului Educaţiei. „Cred că şi-a asumat un risc nepermis într-un moment în care trebuia să stea la minister. Iar gravitatea greşelii e dată de faptul că au plecat ambele persoane, şi Ecaterina Andronescu, şi Adriana Pană”, mai spune Hadăr.

Scandalurile legate de tezele cu subiect unic l-au determinat pe premierul Emil Boc să ceară ministrului Andronescu un raport referitor la incidentele de la tezele unice.


O profesoară a falsificat 29 de teze

Codruţa Codeanu, 33 de ani, din Satu Mare, profesoară de limba română la Şcoala „Avram Iancu“ a modificat 29 de teze unice ale unor elevi de clasa a VII-a şi a VIII-a. Profesoara fie a corectat greşelile elevilor, fie a rescris în unele cazuri cu pixul propriu răspunsurile corecte. Elevii favorizaţi erau din cele două clase la care ea predă, a VII-a B şi a VIII-a A. 

Profesoara şi-a recunoscut vina

Corecturile au ieşit la iveală în momentul în care comisia de evaluare a constatat că există modificări cu un alt pix, de culoare diferită, pe tezele elevilor. Lucrările au fost corectate în perioada 7 - 14 mai. Cadrul didactic a fost audiat, ieri, de comisiile instituite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi de Şcoala „Avram Iancu“.

„Nu a negat nimic. Şi-a recunoscut fapta motivând că vroia să îşi ajute elevii care stau mai prost la învăţătură. Cele două clase la care predă nu excelează, iar, pentru a nu rămâne corijenţi, a vrut să le urce notele“, a declarat directorul Şcolii Generale „Avram Iancu“, Rodica Kerekeş.

Aceeaşi motivaţie a invocat profesoara şi în faţa comisiei Inspectoratului Şcolar Satu Mare. „Ne-a spus că nu a ales în mod deosebit o lucrare anume că nici măcar nu ştie la câte a făcut corecturi. Ancheta va stabili exact modul în care a procedat profesoara. Am sesizat şi Ministerul Educaţiei, care ne-a cerut să fim extrem de riguroşi în măsurile pe care le vom lua. De asemenea, poliţia va începe o anchetă“, a declarat Mariana Popa, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.Cele două comisii constituite vor da un verdict în maximum 30 de zile. Profesoara riscă să rămână şi fără loc de muncă.

image

Gravitatea greşelii e dată de faptul că au plecat ambele persoane, şi Ecaterina Andronescu şi Adriana Pană, de la minister, într-un moment nepotrivit.

image


Anton Hadăr
preşedintele
Federaţiei Alma Mater


image

E ridicol că şi ministrul şi secretarul de stat s-au dus în acelaşi timp să viziteze aceleaşi şcoli din Bistriţa.

image


Anton Anton
fost ministru
al Educaţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite